Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Зле съм по геометрия..

Зле съм по геометрия..

Мнениеот Гост » 11 Сеп 2012, 11:38

Здравейте! Аз завърших 5 клас с 5ца заради геометрията (от СМГ съм). Имам нужда да се науча да ги решавам. Ето една задача за пример, която не мога да реша:
Изображение
Мисля, че е достатъчно обяснено. За всеки случаи ето ви и текста на задачата:
На продължението на страната AB в ^(триъгълник)ABC е взета точка М такава, че BM = AB. Намерете лицето на ^BMC, ако лицето на ^АБЦ е 24 кв.см . - знам че е лесна, но съм много зле..
Също така не съм добър в геометричните задачи с доказване - например нарисувани са 2 фигури, спуснати са им височините и т.н. , а аз трябва да докажа, че еди коя си фигура е равна/по-голяма/по-малка от друга.
Ето пък друга, която се обърквам още при построяването й:
В остроъгълния ^ABCр AD е височина. Точката М е от височината AD и АМ=6 см. Ако ВС = 10 см, намерете S ^abm + S ^acm
Моля, не ми се присмивайте, наистина имам сериозен проблем! Най-високата ми оценка по геометрия, до колкото помня, е сигурно 5 и половина (на тест).
Гост

Re: Зле съм по геометрия..

Мнениеот Гост » 11 Сеп 2012, 11:40

Ето пък друга, която се обърквам още при построяването й:

Извинете, не съм я бил прочел правилно! Успях да я построя
Гост

Мнениеот Гост » 11 Сеп 2012, 20:25

Това помага ли ти?

[tex]S_{\triangle BMC} = \frac{BM.CH}{2} = 24[/tex]

[tex]S_{\triangle ABC} = \frac{AB.CH}{2} = \frac{BM.CH}{2} = 24[/tex]
Гост

Мнениеот inveidar » 16 Сеп 2012, 15:47

С думи прости - двата триъгълника имат равни страни и една и съща височина към тези страни. Друг е въпросът, ако не знаеш какво е височина в триъгълник и как се пресмята лице на триъгълник. Тогава ще се наложи да си прочетеш определенията в учебника.
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Назад към 6 клас