1. Ако увеличим числителя на една дроб с 4, получава се 1. Ако намалим знаменателя с 1, получава се 1/2 . Намерете дробта.
2. Велосипедист изминал две трети от разстоянието между два града за 3 часа. След това намалил скоростта си с 10 км/ч и изминал останалата част от пътя за 2 часа. Колко километра е разстоянието между градовете?
3. Произведението на няколко последователни естествени числа, първото от които е 1, завършва точно на 6 нули. Намерете всички възможности.
4. Ако задраскаме последната цифра на едно естествено число, то се намалява 13 пъти. Намерете всички такива числа.
5. Един работник може да свърши сам дадена работа за 3 часа, втори работник – за 4 часа, а трети – за 6 часа. За колко часа тримата заедно могат да свършат работата?
6. Сборът на няколко последователни естествени числа е равен на 90. Най-много колко са тези числа?
7. С кое цяло число трябва да умножим 9, за да се получи число, което е записано само с единици? Колко решения има задачата?
8. Числото 2016 е представено като сбор на квадрати на естествени числа. Най-малко колко са събираемите?
Някой може ли да ми помогне с тези задачи? Ще оставя сина ми да ги решава сам, но искам да имам предварително някакви решения, за да знам справил ли се или не. Благодаря !

Меню