Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача математика

Задача математика

Мнениеот Гост » 08 Сеп 2018, 20:08

Иван изминава нужния път с 4 крачки напред и 1 назад. Той изминава всяка крачка за 25 секунди. Колко крачки напред ще пристъпи за 50 минути
Гост

Re: Задача математика

Мнениеот S.B. » 09 Сеп 2018, 14:52

Гост написа:Иван изминава нужния път с 4 крачки напред и 1 назад. Той изминава всяка крачка за 25 секунди. Колко крачки напред ще пристъпи за 50 минути

4 крачки напред + 1 крачка назад = общо 5 крачки; За всяка крачка има по 25 секунди т.е. 5 крачки изминава за 125 секунди;
4 крачки напред - 1 крачка назад = 3 крачки напред - следователно за 3 крачки напред са му необходими толкова,колкото са му необходими за всичките 5 крачки - 125 секунди ,
а за 1 крачка напред [tex]\frac{125}{3}[/tex] секунди;
50 минути = 50 .60 секунди ,като се раздели на времето за 1 крачка напред се получава :
[tex]50.60 :\frac{125}{3} = \frac{50.60.3}{125} = 72[/tex] крачки напред
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5263

Мнениеот ptj » 09 Сеп 2018, 17:01

За мен условието на задачата не е добро! :roll:

Как ще коментирате моя отговор?
- За 50 минути Иван изминава точно 24 завършени цикъла от по 5 крачки напред и една назад.
Тогава той е пристъпил общо 24.5=120 крачки напред.

П.П. Има известна смислова разлика между разстояние напред в крачки и пристъпени напред крачки,
т.е. дали въпроса е за "изминато напред разстояние в крачки" или "брой престъпвания напред (без отчитане на изминато разстояние) " :?
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот Петър Евгениев » 09 Сеп 2018, 17:22

ptj написа:За мен условието на задачата не е добро! :roll:

Как ще коментирате моя отговор?
- За 50 минути Иван изминава точно 24 завършени цикъла от по 5 крачки напред и една назад.
Тогава той е пристъпил общо 24.5=120 крачки напред.

П.П. Има известна смислова разлика между разстояние напред в крачки и пристъпени напред крачки,
т.е. дали въпроса е за "изминато напред разстояние в крачки" или "брой престъпвания напред (без отчитане на изминато разстояние) " :?

И аз така си помислих като видях условито ама си викам ай живей няма да пиша хаха :D
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Мнениеот S.B. » 09 Сеп 2018, 19:35

ptj написа:За мен условието на задачата не е добро! :rol

Прав сте.Има смислово недоразумение.Аз приех "пристъпил" като разстояние,защото в началото на задачата се говори за изминаване на "нужен път",но явно може да е така,а може и да не е така.
Ако приемем,че "пристъпил напред" означава брой крачки които е направил напред за 50 минути - тогава времето за една крачка напред е [tex]\frac{125}{4}[/tex] ,защото е правил 4 крачки напред и една назад за всеки цикъл и тогава крачките са 24.4 =96
Ако приемем, "пристъпил напред" означава "придвижване напред" - тогава "полезните" (така да се изразя!) крачки са 3 за всеки цикъл и времето за една "полезна" крачка ще бъде [tex]\frac{125}{3}[/tex] , а броят им - 24.3 = 72
Думата имат авторите на задачата за 6 клас!
Аз оставам с уважение към Вас! :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот S.B. » 09 Сеп 2018, 20:27

Петър Евгениев написа:И аз така си помислих като видях условито ама си викам ай живей няма да пиша хаха :D

Е, все някой трябваше да "скочи първи в дълбокото"! :D
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот KOPMOPAH » 10 Сеп 2018, 08:30

Мястото на подобна задача е в темата "Бисери", защото Иван (освен че върви доста странно, което за целите на задачата, впрочем, е допустимо) е и доста бавен. Даже и въпросният Иван да беше костенурка, пак щеше да направи една крачка за по-малко от 25 (!!!) секунди . Хубаво би било авторите на задачи да влагат малко мисъл при съставянето. От кой сборник е този бисер на мисълта? :lol:
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3154

Назад към 6 клас