Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от изходно ниво

Задача от изходно ниво

Мнениеот Гост » 16 Сеп 2019, 18:34

Колектив от трима автори получил хонорар. Първият получил 3/16 от цялата сума, а останалата част от 31 200 лв си разделили вторият и третият. След като вторият дал 4/9 от дела си на своя технически помощник, а третият дал 28 цяло и 4/7 % от получената от него сума на сина си, са им останали по равни суми.

а) Колко лева е бил целия хонорар?
б)По колко лева е получил всеки от авторите?
Гост

Re: Задача от изходно ниво

Мнениеот KOPMOPAH » 16 Сеп 2019, 21:55

Тази задача се появява с нежно постоянство периодично. Ако си дадете труда да потърсите чрез търсачката в горния десен ъгъл и в полето "търсене" напишете "хонорар", а после натиснете бутона "търсене", ще ви се появят предишните варианти, абсолютно еднакви с този.
В Нед Сеп 08, 2019 10:35 am, някой си "Гост" е публикувал абсолютно същата задача, при това даже заглавието е същото, както и правописната грешка в подусловие а) :D . Колегата Добромир Глухаров си е дал труда да напише едно добро и разбрано решение, което може да бъде видяно тук.

Търсете, преди да пишете. И мислете, ако не ви е много трудно... А най-вече уважавайте труда на пишещите тук!
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3158

Мнениеот Гост » 16 Сеп 2019, 22:39

Не отговарят на добрия тон синтагми като "някой си Гост". Достатъчно и по-учтиво е да се каже "някой Гост".
Технически погледнато, грешката не е правописна, а граматическа.
Гост

Мнениеот Гост » 17 Сеп 2019, 02:40

Правописната грешка е от втория ред на условието- "...дал 4/9 от дела..."
Гост

Мнениеот Гост » 17 Сеп 2019, 19:41

Още една съществена заблежка-а) и б) в този пример не са подусловия, а подточки. В тях няма допълнителни данни или условия (от типа "ако еди-какво си, да се намери..."), а конкретни въпроси, т.е. те са подточки от раздел "Търси се".
Гост

Мнениеот Гост » 18 Сеп 2019, 14:07

И аз бях тук!
Гост

Мнениеот Knowledge Greedy » 20 Сеп 2019, 09:07

Не съм съгласен с всичко казано от Гост » Пон Сеп 16, 2019 11:39 pm
Гост написа:Не отговарят на добрия тон синтагми като "някой си Гост". Достатъчно и по-учтиво е да се каже "някой Гост".
Технически погледнато, грешката не е правописна, а граматическа.
.
Аз също съм радетел на каузата за добрия тон. Но ще защитя KOPMOPAH » Пон Сеп 16, 2019 10:55 pm, тъй като "Гост" за това е анонимен, за да:
- свърши работа;
- спести време;
- даде акъл, без да е подготвен;
- избегне излишна полемика;
- понесе критика.
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Назад към 6 клас