ptj, че аз като тазгодишна седмокласничка да не би пък да нямам представа какво точно сме решавали в края на 6-ти и началото на 7-ми клас.

Още повече да ти кажа, трудно може да знаеш от която ще да е ръка , какъв точно ще е тестът за входящо ниво примерно на Рени,Камито, zoom или който и да е друг седмокласник.За разлика от външното оценяване, което е еднакво като съдържание за всички и се пуска от МОН, входящите тестове са различни за всяко даскало, правят си ги преподавателите в него.
А и както се вижда от линковете, питанията по задачите са от 6-класници, а входното ниво в 7-ми клас проверява наученото в 6-ти.

Това , разбира се, не значи, че не може да се паднат и задачи с пропорции върху обеми и повърхнини, но пък и в никакъв случай не можеш да бъдеш сигурен, че ще е така.Задачи за пропорции има от всички дялове от математиката за 6 клас - и в чистата алгебра,и в текстовите задачи, и в геометрията, и при триизмерните фигури.
И още нещо. allier, готино е нещата да стоят така както ги описваш.

Наистина всичко би било някак си по-обективно. Но на седмокласника поне, колкото и да звучи тъпо, в края на 7 клас му трябва задължително отлична оценка по мат от дипломата.Като се самопрецака с някоя примерно тройка на входното заради позабравения материал от 6 клас, трудно ще я поправя после.Това е едното.Второто е , че школите за подготовка в 7 клас също провеждат някакви входни тестове за да наредят децата според възможностите им.Като не ги преговориш нещата от 6 клас, може да попаднеш в по-слаба група, нищо че принципно си ги знаеш нещата.Идеята е да си при добрите, да те дърпат напред, а не да тъпчеш на едно място с тези седмокласници, на които математиката им бяга.