Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Валчести тела

Валчести тела

Мнениеот Гост » 30 Апр 2024, 13:16

Интересно ми е дали може да се решат чрез пропорции? Едва ли може да се замества с формули. Може ли насока?
Прикачени файлове
IMG_20240430_141520.jpg
IMG_20240430_141520.jpg (646.82 KiB) Прегледано 300 пъти
Гост

Re: Валчести тела

Мнениеот ammornil » 30 Апр 2024, 17:04

Гост написа:Интересно ми е дали може да се решат чрез пропорции? Едва ли може да се замества с формули. Може ли насока?

Идеята е, че имат еднакви обеми. Запишете обемите на двете тела и ги приравнете. За последната задача, сборът от обемите на първите две е равен на обема на третото.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1746

Мнениеот Гост » 30 Апр 2024, 17:17

ammornil написа:
Гост написа:Интересно ми е дали може да се решат чрез пропорции? Едва ли може да се замества с формули. Може ли насока?

Идеята е, че имат еднакви обеми. Запишете обемите на двете тела и ги приравнете. За последната задача, сборът от обемите на първите две е равен на обема на третото.

Така казано в първата задача се получава 6 см, във втората 8 см, трета 16/3 и в последната 6 см. Ала защо не се получава с пропорции и как се подразбира, че има равенство на обемите?
Гост

Мнениеот peyo » 30 Апр 2024, 17:24

Гост написа:... и как се подразбира, че има равенство на обемите?

Ха! Това е очевидно, но как всъщност ще се докаже? А даже според парадокса на Банах-Тарски това не е вярно.
peyo
Математик

Рейтинг: 656

Мнениеот ammornil » 30 Апр 2024, 17:36

Ала защо не се получава с пропорции и как се подразбира, че има равенство на обемите?

Пропорции могат да се запишат директно само ако двете тела имат еднаква форма, защото тогава обемите им зависят от точно еднакъв сет параметри. За тела с различна форма, може да се направи извеждане на големината на избран елемент, но няма да има вид на съразмерност (пропорция).
Допускаме, че при топенето и отливането няма загуба на обем. Това е идеята на задачата, няма никаква уловка или скрита мистика. И определено не е обект на парадоксално съждение.
Не съм правил изчисленията, поради това не мога да потвърдя цитираните от Вас резултати.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
Аватар
ammornil
Математик

Мнениеот Гост » 30 Апр 2024, 18:38

ammornil написа:
Ала защо не се получава с пропорции и как се подразбира, че има равенство на обемите?

Пропорции могат да се запишат директно само ако двете тела имат еднаква форма, защото тогава обемите им зависят от точно еднакъв сет параметри. За тела с различна форма, може да се направи извеждане на големината на избран елемент, но няма да има вид на съразмерност (пропорция).
Допускаме, че при топенето и отливането няма загуба на обем. Това е идеята на задачата, няма никаква уловка или скрита мистика. И определено не е обект на парадоксално съждение.
Не съм правил изчисленията, поради това не мога да потвърдя цитираните от Вас резултати.

Благодаря за изчерпателния отговор!
Гост

Мнениеот Гост » 30 Апр 2024, 18:42

peyo написа:
Гост написа:... и как се подразбира, че има равенство на обемите?

Ха! Това е очевидно, но как всъщност ще се докаже? А даже според парадокса на Банах-Тарски това не е вярно.

Когато на човек му е трудно, не е нужно да му се преснимате или да твърдите кое е очевидно и кое не. Очевидното тук бе, че нямате абсолютно никакъв подход на обяснение. Аз просто исках да се науча и да се поуча. Хора сме, бъркаме.
Гост

Мнениеот peyo » 30 Апр 2024, 18:53

Гост написа:
peyo написа:Ха! Това е очевидно, но как всъщност ще се докаже? А даже според парадокса на Банах-Тарски това не е вярно.

Когато на човек му е трудно, не е нужно да му се преснимате или да твърдите кое е очевидно и кое не. Очевидното тук бе, че нямате абсолютно никакъв подход на обяснение. Аз просто исках да се науча и да се поуча. Хора сме, бъркаме.

Аз не виждам някой да е сбъркал нещо и не се пресмивам на никого. Аз наистина искам да знам как може да се докаже, че двете тела след преобразуването трябва да имат разви обеми. Златаритте предполагам имат закон, че телата имат равна маса, но обем не мисля?!
peyo
Математик

Рейтинг: 656

Мнениеот ammornil » 30 Апр 2024, 23:25

peyo написа:Аз не виждам някой да е сбъркал нещо и не се пресмивам на никого. Аз наистина искам да знам как може да се докаже, че двете тела след преобразуването трябва да имат разви обеми. Златаритте предполагам имат закон, че телата имат равна маса, но обем не мисля?!

Както казах по-рано, допускаме, че при топенето и отливането няма загиба на вещество, тогава при температура близка до нормалната, хомогенна метална маса ще има един и същ обем, независомо от формата, която заема. Обемното и линейното разширение при различни пространствени конфигурации, разбира се, може да играят роля при реални тела, също както дефекти и придобити замърсители в резултат на производствени процеси, но в задачите по математика за шести клас се разглеждат идеални случаи.
Аватар
ammornil
Математик

Назад към 6 клас