Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задачи за лице на повърхнина на конус

Задачи за лице на повърхнина на конус

Мнениеот Xenophobia » 08 Мар 2011, 20:58

Здравейте на всички. Аз съм нов в този сайт и ще помоля помощ от многото му членове. Имам проблеми с решаване на задачи за лицето на повърхнина на конус, и преди да питате - да, наистина имам проблеми с математиката. Но е интересен предмет и искам да потърся помощ, защото геометрията точно не ми е от силните страни, а близките ми са учили само висши математики и/или не се сещат. Ако някой ми обясни по най-лесният начин, наистина ще съм благодарен :)
Xenophobia
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задачи за лице на повърхнина на конус

Мнениеот amsara » 09 Мар 2011, 00:32

Няма нищо лошо в това да питаш, нали за това има такива раздели във форума. :D
Ама нещо не ми стана съвсем ясно какво точно не разбираш. Вземи един правоътълен триъгълник и го завърти около един от катетите(около една от двете взаимно перпендикулярни страни)На чертежа долу завъртаме около АС по посока на червената стрелка. Тоест от тръгването от точка В до връщането в нея сме описали окръжност с радиус АВ.
http://img849.imageshack.us/i/konus.jpg/
AC=H= височина на конуса
AB= r = радиус на окръжността, която е основа на конуса
BC=l= образувателна на конуса
Сега остава да намериш повърхнините на този конус - околна и пълна. Представи си, че си правиш хартиена шапка във формата на конус и трябва да сметнеш колко й е повърхнината, тоест колко хартия ти трябва за да я направиш.
Ми тая шапка отдолу е отворена, няма го кръга.
S=∏.r.l
Тоест умножаваш числото пи, по радиуса на окръжността, по образувателната.
Пример с числа. Нека l=5 cm, r=4 cm
S=∏.4.5=20∏
Числото пи предполагам знаеш, че е 22/7≈ 3,14
S=20∏=20.3,14=62,8 cm^2
Сега си представи, че хартиената шапка вече не е шапка, а фуния за бонбони с капак. Тоест вече хартия ще ти трябва и за кръга отдолу. Ми какво правиш ;) Към горната повърхнина добавяш и лицето на кръга.
S1=S+B
B=∏.r^2
S1=∏rl+∏r^2
Изкарваш ∏r пред скоба
S1=∏r(r+l)
Сега пак с числа
S1=∏.4(4+5)=36∏=36.3,14=113,04 cm^2

Ами надявам се да ти стана ясно кое какво е в конуса и каква е разликата между двете повърхнини. И как се намират.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Назад към 6 клас