Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от работа за 7 клас.

Re: Задача от работа за 7 клас.

Мнениеот amsara » 04 Май 2014, 17:00

Bubata, не позна. Една задача , ако е решена правилно, разписана е последователно, не биха ти отнели точки. Та повредата е била все пак в твоя телевизор.Не е бил виновен методът. На моя седмокласен изпит си реших геометричната задача по начин, който не беше май упоменат на сайта на МОН като вариант. Ей, ама "гадните" проверители си ми дадоха 10 точки. А това в тетрадката ти НЕ Е принципно седмокласен метод. Но дори и така решена, задачата ще ти бъде призната за правилна, така че споко. :mrgreen: Не се пали толкова, а си решавай нататък .
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот bubata19 » 04 Май 2014, 17:45

До amsara и inveidar - изтрих си негативните вотове. Дробни уравнения наистина се учели в 9 клас. Моите извинения!
Amsara - аз не искам да знам три и повече начини на решение на една задача, а само едно вярно решение! И тъй като решението на math10.com е най-близо до моя начин на мислене, предпочитам да използвам неговото решение, независимо дали е трудно или лесно.
Все пак благодаря на всички!
И все пак смятам, че е по-добре да няма задачи с 0 отговора, отколкото да се водят такива спорове.
Лека вечер на всички участници в дебата! :D
bubata19
Нов

Рейтинг: 29

Мнениеот kmitov » 04 Май 2014, 20:32

Добре се надскачахте! Защо да спирате?! Публиката се кефи!!!
kmitov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 382

Мнениеот inveidar » 04 Май 2014, 20:52

kmitov написа:Добре се надскачахте! Защо да спирате?! Публиката се кефи!!!

Така ли го виждаш? Жалко за теб и за тези, дето се кефят. Просто обсъждахме различни решения на задачата. :shock:
По-добре малко акъл, но навреме!!!
Аватар
inveidar
Математик

Рейтинг: 689

Мнениеот Гост » 04 Май 2014, 22:00

Taka nali igraete za pjblikata.
Гост

Мнениеот monika_at » 05 Май 2014, 07:38

bubata19 написа:Amsara - аз не искам да знам три и повече начини на решение на една задача, а само едно вярно решение!

Много жалко. Ако мислиш така, никога няма да станеш добра по математика...
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот Гост » 05 Май 2014, 21:31

Как можаха на една задача за 7 клас да се ояздят толкова специалисти? И всеки, кой от кой по-майстор. Добре е. Да сте живи и здрави!
Гост

Мнениеот amsara » 05 Май 2014, 23:17

Бубата, загубата си е само за теб, щом не искаш да вникнеш и в други решения, а търсиш само това, в което да приложиш вече оттрениран(наизустен) модел. Математиката между другото не започва и не свършва със седмокласния изпит. В горните класове един такъв поглед над различни варианти за решение ще ти е само от полза. Но ти си знаеш. За мен най-ценното на този форум (за задържалите се в него, а не за транзитните пътници :mrgreen: ) е именно това, което ти явно недооценяваш. Много пъти ми се е случвало да прочета някоя задача тук, да хвана листа и химикалката и да успея все пак да я реша, макар и решението ми да е някакво тромаво и изпълнено с хамалски сметки. И после като прочета далеч по-рационални и елегантни предложения за решение на същата задача, пуснати от пишещи във форума хора, които наистина са на ти с математиката, съм се чувствала винаги супер, все едно за малко съм излязла от зададената в училище рамка и научила нещо интересно и полезно. ;) И това е просто споделяне, не заяждане, така че не се чувствай длъжна непременно да ми отговаряш.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот drago » 06 Май 2014, 12:00

Гост написа:Как можаха на една задача за 7 клас да се ояздят толкова специалисти? И всеки, кой от кой по-майстор. Добре е. Да сте живи и здрави!

Това е само Митов. Великан! Ха,ха,... "да се ояздят".
Малко майтап, че иначе много насериозно почнаха да се вземат някои.
drago
Математик

Рейтинг: 518

Мнениеот inveidar » 06 Май 2014, 13:03

Насериозно, насериозно, колко да е насериозно?! :D Все пак става въпрос за елементарна задачка от работа. Просто изясняваме кой е най-подходящия начин за обяснение, но на кой ли му дреме?
Ето една хубава задачка за седмокласници, които мислят да ходят в математически гимназии:
Дадени са десет прави, всеки две от които се пресичат и никои три не минават през една точка. Да се преброят триъгълниците с върхове в пресечните точки на правите.
Забележка 1: Задачата не е за Драго, Грав, Кнолидж Грейди, Ганка, особено за Кмитов :lol: и всички, които не са седми клас в момента.
Забележка 2: В програмата за изпита след седми клас влиза и такъв материал - принцип за събиране и умножаване на възможности при преброяване в конкретни ситуации.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот grav » 06 Май 2014, 15:28

Според мен (лично неагажиращо мнение) точно дискусии липсват тук във форумите. Предлагането и решаването на задачи е хубаво нещо, но от време на време може и малко обсъждане. Под което нямам предвид заяждания и празни спорове, а имено обсъждане на математически теми. Е, точно тази задача не е толкова интересна за разискване, освен от чисто педагогическа гледна точка. Но и това е по-интересно и смислено от решаването на стандартни задачи на колограм.
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 370

Мнениеот math10.com » 06 Май 2014, 15:51

inveidar написа:..........................................................
Дадени са десет прави, всеки две от които се пресичат и никои три не минават през една точка. Да се преброят триъгълниците с върхове в пресечните точки на правите.
........................................................................

Тази съм я решавал.Бяха я дали на един ученик в СМГ като подготовка за ДЗИ след 12 клас!!!!!!
И съм малко обиден на "inveidar" :D
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 815

Мнениеот kmitov » 06 Май 2014, 16:18

Защо ме мешате в тази дискусия, не ми е ясно, ама карай. Да сте живи и здрави! Честит Гергьовден на именниците!
kmitov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 382

Мнениеот inveidar » 06 Май 2014, 18:21

math10.com написа:
inveidar написа:..........................................................
........................................................................

Тази съм я решавал.Бяха я дали на един ученик в СМГ като подготовка за ДЗИ след 12 клас!!!!!!
И съм малко обиден на "inveidar" :D

О, извинявай, че пропуснах да те спомена в списъка на тези, които не трябва да решават задачата. Не беше нарочно.
Аватар
inveidar
Математик

Мнениеот Гост » 24 Апр 2018, 06:08

inveidar написа:Учат се друг път в пети клас! Те уравненията започват за първи път в седми клас. Преди това се учи намерете неизвестното число от равенството, но дробни уравнения се учат за първи път в девети клас! Не, че учениците нямат необходимите знания, де. Задачата би могла да се реши и без дробно уравнение.

вече се учат в осми клас :)
Гост

Мнениеот S.B. » 24 Апр 2018, 10:34

bubata19 написа:Здравейте,

Моля за помощ за задача от работа за 7 клас.
Две тръби могат да напълнят един басейн, ако са отворени и двете за 6 часа.Първата тръба влива за един час толкова вода в басейна, колкото втората за 4 часа. Намерете за колко часа всяка тръба сама може да напълни басейна. Ако първата тръба е пусната в 8ч., а втората - три часа след нея, намерете в колко часа ще се напълни басейна.

Съжалявам,че се включвам почти 4 години по-късно,но нека и аз представя своето решение на задачата:
За 6 часа работа:
I тръба пълни х части ; II тръба пълни 1 - х части от басейна
За 1 час работа :
I тръба пълни [tex]\frac{х}{6}[/tex] части ; II тръба пълни [tex]\frac{1 - х}{6}[/tex] части;
Но първата тръба влива за 1 час 4 пъти повече вода
[tex]\Rightarrow[/tex][tex]\frac{х}{6}[/tex] = [tex]\frac{4(х - 1)}{6}[/tex] и х = [tex]\frac{4}{5}[/tex] Получихме:
за 6 часа I тр. пълни [tex]\frac{4}{5}[/tex] ,а II тр. - [tex]\frac{1}{5}[/tex] от басейна и [tex]\Rightarrow[/tex] за 1 час I тр. пълни [tex]\frac{4}{5}[/tex].[tex]\frac{1}{6}[/tex] = [tex]\frac{4}{30}[/tex], II тр - [tex]\frac{1}{5}[/tex] .[tex]\frac{1}{6}[/tex] = [tex]\frac{1}{30}[/tex]от басейна от където получаваме :
I тръба сама пълни басейна за [tex]\frac{30}{4}[/tex] = 7 ч.30 мин.,а II тръба за 30 часа.
И така получихме :
I тръба - производителност P= [tex]\frac{4}{30}[/tex];Време за работа t = x часа; Свършена работа A = P.t или A = [tex]\frac{4.x}{30}[/tex]
II тръба - производителност P = [tex]\frac{1}{30}[/tex];Време за работа t = x - 3 часа;Свършена работа A = P.t или A = [tex]\frac{x - 3}{30}[/tex]
Уравнението е : работата на I тр. + работата на II тръба = цялата работа [tex]\Rightarrow[/tex] [tex]\frac{4х}{30}[/tex] + [tex]\frac{х - 3}{30}[/tex] = 1 от където х = [tex]\frac{33}{5}[/tex] = 6ч.36 мин.; Пълненето е започнало в 8ч. [tex]\Rightarrow[/tex] басейна е напълнен в 14 ч.36 мин.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Мнениеот S.B. » 24 Апр 2018, 10:54

bubata19 написа:Здравейте,

Моля за помощ за задача от работа за 7 клас.
Две тръби могат да напълнят един басейн, ако са отворени и двете за 6 часа. Първата тръба влива за един час толкова вода в басейна, колкото втората за 4 часа. Намерете за колко часа всяка тръба сама може да напълни басейна. Ако първата тръба е пусната в 8ч., а втората - три часа след нея, намерете в колко часа ще се напълни басейна.

Защо не беше добавно мнението ми?
Ще го напиша пак:
За 6 часа I тръба - х части, II тръба 1 - х части [tex]\Rightarrow[/tex] за 1 час I тръба [tex]\frac{х}{6}[/tex] части,а II тръба -[tex]\frac{х - 1}{6}[/tex] части; За 1 час - I тръба 4 пъти повече [tex]\Rightarrow[/tex] [tex]\frac{х}{6}[/tex] = [tex]\frac{4(х - 1)}{6}[/tex] от където х = [tex]\frac{4}{5}[/tex] части за 6 часа [tex]\Rightarrow[/tex] производителността за 1 час е:
I тръба [tex]\frac{4}{30}[/tex] , II тръба [tex]\frac{1}{30}[/tex] от басейна; [tex]\Rightarrow[/tex] I тръба пълни басейна сама за [tex]\frac{30}{4}[/tex] = 7 ч. 30 мин,а II тръба за 30 ч.
I тръба работила х часа,а II тръба х - 3 часа и уравнението е : [tex]\frac{4х}{30}[/tex] + [tex]\frac{х - 3}{30}[/tex] = 1 от където х = 6 ч.36 мин
Започнали са в 8 ч. и са напълнили басейна в 14 ч. 36 мин.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Мнениеот S.B. » 24 Апр 2018, 10:56

Сега се получиха 2 мои еднакви мнения за една и съща задача! :lol: :lol: :lol:
Аватар
S.B.
Математик

Предишна

Назад към 7 клас