В равнобедрен ▲ ъглополовяща, височина и медиана съвпадат. От друга страна единствено в правоъгълен ▲ медианата е равна на половината хипотенуза, т.е. ъглите са 45°,45°и 90°.Kamito написа:Още една задача която ме затруднява..![]()
Даден е равнобедрен триъгълник ABC (АС=ВС), в който ъглополовящата [tex]CL (L \in AB)[/tex] е равна на отсечката BL. Върху лъча CL след точка C са избрани точки D и М така, че [tex]\angle CAD : \angle CAM : \angle ADM = 1:2:10[/tex].
а) намерете ъглите на триъгълника АВС
б) докажете, че СМ=АВ
В) ако през точка С е построена права l, успоредна на АВ, и l пресича правите АВ и ВМ съответно в точки N и Q, докажете, че CN=CQ и NM=AC+BC
а) я реших, ама после... (не знам защо ама ми се струва,че има грешка в ъглите в подусловие б) )
ganka simeonova написа:Според мен има грешка
ptj написа:Докажи тогава, че ▲DAL≈▲DBL. После равнобедрен ▲ с ъгъл 60° е равностранен.
ganka simeonova написа:ptj написа:Докажи тогава, че ▲DAL≈▲DBL. После равнобедрен ▲ с ъгъл 60° е равностранен.
Ти правиш ли разлика м/у лъча CL и лъча LC?, сложна масо?
Kamito написа:Честно казано не го схванах това решение.
ptj написа: За разлика от теб мога и да чета. Очевидно са объркали, нали е написано "след точка C".
ptj написа:В равнобедрен ▲ ъглополовяща, височина и медиана съвпадат. От друга страна единствено в правоъгълен ▲ медианата е равна на половината хипотенуза, т.е. ъглите са 45°,45°и 90°.
Ако [tex]\angle CAD =x[/tex], то [tex]10x=\angle ADM=\angle CAD +\angle ACD=x+135^\circ[/tex], т.е. [tex]x=15^\circ[/tex].
[tex]DL[/tex] е симетрала на [tex]AB[/tex], [tex]\angle DAB=15^\circ +45^\circ =60^\circ[/tex], т.е. ▲[tex]BAD[/tex] е равностранен. От ▲[tex]ALM[/tex] => [tex]\angle AML=90^\circ -\angle MAL= 90^\circ -(30^\circ +45^\circ )=15^\circ[/tex]. Но [tex]MDA=15^\circ[/tex] , т.е. [tex]CM=CA=AB[/tex] (второто равенство е от равностранния триъгълник).
Kamito написа:Да x=15, но това е ъгъл САD, а аз питам защо ъгъл АДМ=15°, той трябва да е 150 (защото е равен на 10х), а това е невъзможно, защото ъгъл МАД=30° и тогава ъгъл АМД=0°
Според мен условието е сгрешено и грешката е в този ъгъл АДМ.
amsara написа:ptj, мога ли да питам нещо по принцип?Чакаш сякаш всяка възможност да се заядеш с госпожата. Пускаш някакви там обидни епитети, после пък триеш мненията си, понеже са грешни и така интересни теми като тази на Камито, в която за радост не се иска да се намери третия ъгъл в триъгълник с познати мерки на другите два
, наброява повече постове със заяждания или коментари по изтрити такива, отколкото с коментиране на задачата.
Прости маси, сложни маси -какво спечелихме от тия определения?
Камито, може ли един въпрос и към теб?От кой сборник са тези две задачи?
По задачата - мисля като теб, че е сгрешена.
Kamito написа:Защо да е 5?? Ъгъл АДМ е външен за ▲АДЦ => ADM=DAC+DCA=>10x=x+135=>x=15°
Регистрирани потребители: Google [Bot]