math10.com написа:Нека първата тръба пълни басейна за [tex]x[/tex] часа.Следователно за 1 час тя ще напълни [tex]\frac{1}{x}[/tex] част от басейна.От тук следва че втората тръба ще напълни [tex]\frac{1}{x}[/tex] част от басейна за 4 часа , което означава ,че за 1 час ще напълни [tex]\frac{1}{4x}[/tex] част от басейна.Получаваме уравнението:
[tex]6(\frac{1}{x}+\frac{1}{4x})=1 \Right \frac{30}{4x}=1 \Right x=\frac{15}{2}[/tex]
Следователно 1-вата тръба може да напълни басейна за 7 часа и половина , а втората 4 пъти по-бавно т.е за 30 часа.
За 2-рата част от задачата нека 1-вата тръба е работила[tex]t[/tex] часа.Следователно 2-рата е работила [tex]t-3[/tex] часа.Получаваме уравнението:
[tex]t.\frac{2}{15}+(t-3).\frac{1}{30}=1 \Right 4t+t-3=30 \Right t=\frac{33}{5}=6\frac{3}{5}[/tex](6часа и 36 минути).Следователно басейна се е напълнил в 2 и 36 след обед
Гост написа:В седми клас учат ли се дробни уравнения?
inveidar написа:Учат се друг път в пети клас! Те уравненията започват за първи път в седми клас. Преди това се учи намерете неизвестното число от равенството, но дробни уравнения се учат за първи път в девети клас! Не, че учениците нямат необходимите знания, де. Задачата би могла да се реши и без дробно уравнение.
bubata19 написа:Задачата е решена от math10.com точно по начина, по който учениците трябва да я решат със знанията си до 7 клас. За което още веднъж благодаря на потребителя math10.com!!
А относно кога се учат дробни уравнения - прилагам снимка от сборника по математика за 5 клас, на Здравка Паскалева и Мая Алашка :
math10.com написа:Абе хора,
[tex]\frac{30}{4x}=\frac{1}{1}[/tex] е пропорция и се учи в 6-ти клас , а свеждането на израза до тази пропорция не изисква подвеждане под общ знаменател , а изнасяне на израз пред скоби.Подобни неща има много в материала по математика,като да речем намиране на страната на квадрат с лице 25 кв.см. в 5-ти клас.
Не искам да говоря на изуст , но мисля че задача от вида: Да се реши уравнението [tex]2:x+1=\frac{3}{2}[/tex] има в учебника за 7-ми клас.
inveidar написа:math10.com написа:Абе хора,
[tex]\frac{30}{4x}=\frac{1}{1}[/tex] е пропорция и се учи в 6-ти клас , а свеждането на израза до тази пропорция не изисква подвеждане под общ знаменател , а изнасяне на израз пред скоби.Подобни неща има много в материала по математика,като да речем намиране на страната на квадрат с лице 25 кв.см. в 5-ти клас.
Не искам да говоря на изуст , но мисля че задача от вида: Да се реши уравнението [tex]2:x+1=\frac{3}{2}[/tex] има в учебника за 7-ми клас.
Добре бе, човек, не си ли съгласен, че последното ми решение е най-разбираемо за седмокласник? Твоето също може да мине, успокой се.
amsara написа:Bubata19, супер инфантилно поведение демонстрираш. Да не мислиш, че ми пука, че си ми дал/а отрицателен вот? Щом си влязъл/а в математически форум, защитавай си позицията математически, а не с раздаване на положителни и отрицателни вотове и смешни изказвания от рода на това, че дробни уравнения се учат още в 5 клас. Някъде да прочете, че решението на math10 не е правилно? Никой и никъде не е казал такова нещо. Това, което инвейдър е написал е съвсем друго. Такава задача на изпита , ако се даде, е обикновено под номер 23 и се води задача за моделиране на ЛИНЕЙНО уравнение. Докато другото е дробно. Да, докарал го е мат10 до пропорция, но решението на Инвейдър е просто по-достъпно и разбираемо за седмокласник. Само толкова. Колкото до двата варианта в тетрадката ти от школата - има и непоказан ви вариант, без никакви неизвестни в знаменателя. Тоест докато се пънеш, че дробните са ви показани и научени (което е похвално), то се оказва, че вариантът с линейно не ви е показан, нали така?
Та ако се вглеждаше в написаното вместо само да опонираш, можеше и да научиш нещо допълнително. Защото какво по-хубаво от това да можеш да решиш една задача по няколко различни начина, при това все верни?
Гост написа:Не съм педагог, но според мен най-лесно е така: Ако 5 еднакви тръби пълнят басейна са 6 часа, за колко ще го налълни една от тях?
bubata19 написа:И мога да ти кажа, че вярна задача не ми бе оценена с 10 точки, именно защото бях използвала друг метод на решение, а не този който се очаква да изполвам с научения материал от 5 до 7 клас.
inveidar написа:До Бубата. Що бе, моме, даваш тези отрицателни вотове?! Да съм те засегнал с нещо? Или да съм написал нещо невярно? Аааа, немой така с рого!!! Да не те питам нещо.![]()
![]()
inveidar написа:До Бубата. Що бе, моме, даваш тези отрицателни вотове?! Да съм те засегнал с нещо? Или да съм написал нещо невярно? Аааа, немой така с рого!!! Да не те питам нещо.![]()
![]()
Регистрирани потребители: Google [Bot]