inveidar написа:А я намерете най-малката стойност на израза
[tex](x^2-3x)^2+10(x^2-3x)-15[/tex], защото това със 7-та не е интересно.
Гост написа:MENKA написа:Отговорът не е ли -40.
отговора трябва да е -10
MENKA написа:Чрез допълване до формулата за точен квадрат.Така ли го решихте и вие?
Гост написа:MENKA написа:Чрез допълване до формулата за точен квадрат.Така ли го решихте и вие?
може ли решението
inveidar написа:[tex](x^2-3x)^2+10(x^2-3x)-15=(x^2-3x+5)^2-40[/tex]. Най-малката стойност на [tex](x^2-3x+5)^2[/tex] не е нула, защото дискриминантата на квадратния тричлен е отрицателна! Най-малката му стойност се достига за [tex]\frac{3}{2 }[/tex]. Другото са сметки.
MENKA написа:inveidar написа:[tex](x^2-3x)^2+10(x^2-3x)-15=(x^2-3x+5)^2-40[/tex]. Най-малката стойност на [tex](x^2-3x+5)^2[/tex] не е нула, защото дискриминантата на квадратния тричлен е отрицателна! Най-малката му стойност се достига за [tex]\frac{3}{2 }[/tex]. Другото са сметки.
Напълно съм съгласна със Вас.Но задачата е за 7-ми клас,когато за дискриминанта не са и чували.Вашата задача не е за 7-ми клас,а за 10-ти клас.Затова писах,че трябва да се четат условията.На ниво знания за 7-ми клас,дори и на вашата задача,решението е -40.
inveidar написа:Къде, по дяволите, сте чули, че отговор на задача може да е различен за 7-ми и за 10-ти клас?!?!?! По-голяма тъпотия не бях виждал!![]()
![]()
MENKA написа:inveidar написа:Къде, по дяволите, сте чули, че отговор на задача може да е различен за 7-ми и за 10-ти клас?!?!?! По-голяма тъпотия не бях виждал!![]()
![]()
Трябва да вникнете в скрития смисъл на задачата.Тук идеята беше да се докаже,че каквото и да има в скобите,отговорът е -40.Прав сте и за решението на вашата задача за начина на решение.Но подтекста на дадената основна задача е друг.
MENKA написа:Трябва да вникнете в скрития смисъл на задачата.Тук идеята беше да се докаже,че каквото и да има в скобите,отговорът е -40
Регистрирани потребители: Google [Bot]