Може въпроса ми да е много тъп, но ме извинете много зацепих ! Та ето го и примера:
[tex](x^{2} - 5x + 2) ^{2} - 4 = 0[/tex]
miley_selena написа:Може въпроса ми да е много тъп, но ме извинете много зацепих ! Та ето го и примера:
[tex](x^{2} - 5x + 2) ^{2} - 4 = 0[/tex]
estoyanovvd написа:[tex]x^{2}-5x+4=x^{2}-2.\frac{5}{2}.x+(\frac{5}{ 2})^{2}- (\frac{5}{ 2})^{2}+4=(x-\frac{5}{ 2})^{2}-\frac{25}{4 } +4=
(x-\frac{5}{ 2})^{2}-(\frac{3}{ 2})^{2}=[/tex][tex]=(x-\frac{5}{2 }-\frac{3}{ 2}).(x-\frac{5}{2 }+ \frac{3}{ 2})=
(x-4).(x-1)[/tex]
estoyanovvd написа:Ами то е ясно. Гледаш неизвестното на втора степен и после там където неизвестното е на първа степен умножаваш и делиш на две за да получиш удвоено произведение. В случая това е [tex]2.\frac{5}{ 2}x[/tex]. След това добавяш това, което ти трябва за да получиш формулата [tex]a^{2}\pm 2ab+b^{2}[/tex]. В случая това е [tex](\frac{5}{ 2})^{2}[/tex]. Не знам как да ти го обясня по-подробно!Ако пред неизвестното имаш число, го изнасяш пред скоби и вътре правиш същите номера.
estoyanovvd написа:За това и се учи това допълване до точен квадрат.
estoyanovvd написа:Ами то е ясно. Гледаш неизвестното на втора степен и после там където неизвестното е на първа степен умножаваш и делиш на две за да получиш удвоено произведение. В случая това е [tex]2.\frac{5}{ 2}x[/tex]. След това добавяш това, което ти трябва за да получиш формулата [tex]a^{2}\pm 2ab+b^{2}[/tex]. В случая това е [tex](\frac{5}{ 2})^{2}[/tex]. Не знам как да ти го обясня по-подробно!Ако пред неизвестното имаш число, го изнасяш пред скоби и вътре правиш същите номера.
martosss написа:estoyanovvd написа:За това и се учи това допълване до точен квадрат.
Я разложете това:
[tex]1+a+ab+a^2b-a^2-a^3-b^2[/tex]?
estoyanovvd написа:[tex](a^{2}-b-1).(b-a-1)[/tex]
estoyanovvd написа:Ако говорите сериозно, просто разглеждам израза като квадратен тричлен относно в и дискриминантата излиза точен квадрат. После намирам в - тата и разлагам. Нищо сложно.![]()
![]()
Регистрирани потребители: Google [Bot]