Комбинация от числа
Прибавим ли към едно естествено трицифрено число 297, получаваме друго естествено число, в което се съдържат същите цифри, но в обратен ред.
1) Колко такива числа съществуват?
2) Кое е най-малкото и кое най голямото такова число?
allier написа:Вярно е оригиналното условие, mathinvalidnik не е прочел както трябва. Ето какво се получава:
99z - 99x = 297, z=x+3. Най-голямо се получава при x=6, z=9, y=9, a най-малко съответно x=1, z=4, y=0 т.е 699 и 104. Броят на числата е 10.6 = 60, тъй като има 10 варианта за средната цифра и само 6 варианта за първата и последната (тъй като разликата трябва да е 3).
mathinvalidnik написа:
да,прав си ,че не съм го прочел както трябва.Така написано условието "Прибавим ли към едно ест. трицифрено число(100-999) 297,получаваме друго естествено число(отново в интервала 100-999),в което се съдържат същите цифри,но в обратен ред(297 в орбатен ред записано е 792)".Значи тук важи само онази част от решението,което съм написал,която включва 792-297=495(единствено решение).Така получен отговорът си противоречи със зададените подточки и аз от там още можеше да разбера,че нещо в условието не е както трябва.
Регистрирани потребители: Google Adsense [Bot], Google [Bot]