Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

задача - геометрия 7 клас

задача - геометрия 7 клас

Мнениеот Гост » 07 Май 2020, 10:50

Здравейте, всички!
Трябва ми помощ относно една задача. Моля да е с чертеж!!!
Условието е следното:
За ∆ АВС медианата СМ = 0,5 А В (М∈А) и е равна на страната АС, а АК и ВН са разстояния до правата СМ.Ако АС=10 см , намерете големината на отсечката КН.
:)
Гост

Re: задача - геометрия 7 клас

Мнениеот S.B. » 07 Май 2020, 12:46

Гост написа:Здравейте, всички!
Условието е следното:
За ∆ АВС медианата СМ = 0,5 А В (М∈А) и е равна на страната АС, а АК и ВН са разстояния ???до правата СМ.Ако АС=10 см , намерете големината на отсечката КН.

Това за чертежа!!! го разбрах, но не разбрах $AK$ и $BH$ на какво разстояние са от $CM$
Въобще да беше казал нещо за точките $K$ и $H$... :roll:
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Мнениеот Davids » 07 Май 2020, 12:58

Triangle.png
Triangle.png (23.92 KiB) Прегледано 225 пъти

Всеки триъгълник с медиана, равна на половината от срещулежащата си страна, е правоъгълен и това е медианата срещу хипотенузата. Щом $CM = AM = AC = 10$, значи $\alpha = 60^{\circ}$ и първото разстояние $AK$ всъщност е височина в равностранен триъгълник, откъдето е и медиана $\Rightarrow KM = 5$. Но $\triangle AMK \cong \triangle BMH$ (равни ъгли и равна хипотенуза), следователно $MH = KM = 5$ и така $KH = 10$.
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот Гост » 07 Май 2020, 13:24

S.B. написа:
Гост написа:Здравейте, всички!
Условието е следното:
За ∆ АВС медианата СМ = 0,5 А В (М∈А) и е равна на страната АС, а АК и ВН са разстояния ???до правата СМ.Ако АС=10 см , намерете големината на отсечката КН.

Това за чертежа!!! го разбрах, но не разбрах $AK$ и $BH$ на какво разстояние са от $CM$
Въобще да беше казал нещо за точките $K$ и $H$... :roll:

Ами и на мен ми беше зададено това условие. И аз нямах друга информация за разстоянията. Затова поисках някаква насока. :)
Гост

Мнениеот Гост » 07 Май 2020, 13:26

Davids написа:
Triangle.png

Всеки триъгълник с медиана, равна на половината от срещулежащата си страна, е правоъгълен и това е медианата срещу хипотенузата. Щом $CM = AM = AC = 10$, значи $\alpha = 60^{\circ}$ и първото разстояние $AK$ всъщност е височина в равностранен триъгълник, откъдето е и медиана $\Rightarrow KM = 5$. Но $\triangle AMK \cong \triangle BMH$ (равни ъгли и равна хипотенуза), следователно $MH = KM = 5$ и така $KH = 10$.

Много Ви благодаря за оказаната помощ! Желая Ви лек и спокоен ден! :D
Гост

Назад към 7 клас