Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

текстова задача

текстова задача

Мнениеот mhip » 30 Дек 2022, 10:10

В два склада има зърно. Зърното от втория е два пъти по малко от зърното в първия склад. Ако от първият се преместят 80т във втория, то в двата ще станат по равно. Колко тона има в първият склад? Ще съм благодарна ако ми подскажете как се решаваха такива задачи?
mhip
Нов

Рейтинг: 0

Re: текстова задача

Мнениеот ammornil » 30 Дек 2022, 11:36

mhip написа:В два склада има зърно. Зърното от втория е два пъти по малко от зърното в първия склад. Ако от първият се преместят 80т във втория, то в двата ще станат по равно. Колко тона има в първият склад? Ще съм благодарна ако ми подскажете как се решаваха такива задачи?

Идеята е да се изразят количествата в двата склада преди и след преместването на 80t, като се използва една променлива. Например: ако преди преместването количеството в първия склад е било [tex]x[/tex], то количеството във втория склад е било [tex]\frac{x}{2}[/tex]. Движението е промяна в количеството, намалявайки в склад едно и увеличавайки в склад две.

$$ \begin{matrix} \text{случай} & \text{количество в склад1} & \text{количество в склад2} \\ I & x & \large{\frac{x}{2}} \\ II & x-80 & \large{ \frac{x}{2}} \normalsize{+80} \end{matrix}$$

Kато знаете, че във втория случай количествата в двата склада са равни, можете ли да съставите и решите уравнението?

друго решение можете да намерите тук с любезното съдействие на S.B.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1780

Re: текстова задача

Мнениеот Гост » 30 Дек 2022, 13:36

благодаря!
Гост

Назад към 7 клас