math10.com написа:Румен Симеонов написа:
.... Под достойнството ми е да продължа ,,да Ви обучавам" т.е. да споря с Вас борейки се за вашите души, коя зодача и кое поведение е коректно, а и не би имало полза за учениците, които евентуално биха прочели, а и не е по съществото на темата.
За "Обучаване" не е необходимо достойнство , а ценз (хабер).Ще може да ме обучавате или да обучавате други участници във форума на тема математика, когато завършите математика и изкарате допълнително няколко изпита по психология, педагогика и методика на обучението.
Румен Симеонов написа:..... обяснете къде намирате грешка в извода, че скоростта на катера по течението е 27 км/ч.......
Попитахте къде откривам грешка?
Ами простичко е.Скоростта на моторна лодка в спокойна вода се счита за постоянна освен ако в услвието не е указано друго.Скоростта на течението на река се счита за постоянно , освен ако в условието не е указано друго.Скоростта на лодката по течението е равна на скоростта в спокойна вода плюс скоростта на течението.Скоростта на лодката срещу течението е равна на скоростта на лодката в спокойна вода минус скоростта на течението.
Сега може би сам ще откриете къде намирам грешка.А преди да ми зададете въпроса, кой точно е решил да бъде прието така, ще отговоря, че така е прието от експертите от РИО и така е написано в учебниците по математика за 6 и 7 клас, където се изучава тази тема.
И като за последно отговорете, на няколко въпроса.
Каква е причината да участвате в този форум?
Имате желание да помагате на подрастващите,или пък се опитвате да бъдете своево рода коректор и да поправяте грешки на някои потребители или търсите някакво признание, търсите някой да Ви оцени положително?Защото в голяма част от постовете Ви се усеща нотка нарцисизъм, а това е "комплекс" и е болестно състояние.
Вижте, с горното сте на път да повторите свои предишни разсъждения и като изведете вашето заключение за скорост 24 км/ч да твърдите, че следва, че има грешка в моят извод, при същите условия и приемайки същите неписани правила, че същата скорост е 27км/ч. Моля запомнете,
[1] аз не оспорвам Вашият извод на заключението 24 км/ч., приемам то за правилен като логика и изчисления, но го сравнявам с друг извод, който също считам за толкова и така правилен такъв:
[2] аз предявявам друг извод на друго заключение - 27км/ч. за същата скорост, за който извод твърдя, че е еднакво законен с Вашя, в който също се използват същите ,,неписани правила", които Вие вече посочвате, че са били и писани. Не се използват всичките правила, а само част от тях, което не е проблем. Използва се само, че
(1) в посока по течението катерът е тръгнал в 10:40, който факт и Вие, правилно, установявате, както и аз, и което и в този извод се използва;
(2) в 11:00 катерът е настигнал сала и това е станало на 9 км от А:
(3) катерът се е движил със постоянна скорост по течението (тук се използва част от правилата, за които говорим, които, оказва се, са и писани).
(4) 11:00 - 10:40 = 00:20 = (1/3)ч.
(5) въпросната скорост на катера по- течението за тези 20 минути непосредствено преди 11:00 часа е била (измерена в км/ч) равна на 9/(1/3) = 27 - изминат път разделен на времето за изминанане;
(5) съгласно правилата, щом въпросната скорост на катера по течението ВИНАГИ е равна на скоростта на течението събрана с една скорост наричана собствена скорост на катера (или още - скорост на катера в спокойни води), като тези две скорости са постоянни и винаги са едни и същи независима за коя част от времето на движение по течението (а и срещу течението) става въпрос, следва, че и за времето сред 11:00 до момента на завръщане в В тази скорост също е била 27 км/ч.
(6) за споменатото време, да го обозначим с (∆t), след 11:00 катерът е изминал 42-9=33 км със скорост 27 км/ч (намерена в (5)), откъдето следва, че измерено в часове (∆t) = 33/27 = 1+6/27, което е равно на 1 час + (2/9).60 минути = 1 час + 40/3 минути = 1 час + (13 + 1/3) минути = 1 час + 13 минути + (60.(1/3)) секунди = 1 час + 13 минути + 20 секунди, откъдето следва че моментът на завръщането на катера в В е 11:00 + (∆t) = 12ч.13мин,20сек.
(7) понеже изводът на math10.com е безупречен, ако се приемат правилата, и понеже тукашният извод в стъпките от (1) до (6) също е безупречен и също се основава на приемане на (част от) същите правила и понеже приемаме, че в математиката няма противоречие, следва, че условието на задачата притежава порок състоящ се в това, че води, чрез логически верни изводи, до два различни еднакво верни отговора за един и същ момент, или пък, следва, че движението по течението е било извършено с различна собствена скорост (с различна предавка на мотора на катера, доколкото и ако въобще има такава възможност) - едно от двете и по-скоро първото, защото второто би било в противоречие с частта ВИНАГИ от правилата (собствената скорост би се оказаля непостоянна - различна, при катерене срещу течението, спрямо собствената скорост при спускане по течението).
И сега Ви питам (отново), къде виждате грешка, на коя стъпка и в какво точно вътре в стъпката, от стъпките (1) - (7)?
Както виждате, не съм коректор на вашите математически разсъждения по решаването на задачата. Само не съм съгласен с този, който е поставил задачата, защото е поставил задача, която, като води до противоречие (затова я наричам некоректна задача, особено неподходяща, според мен, за обучение на 7-мокласници, както и да се нарече нейният недостатък), което противоречие и опровергава и отрича и приложимостта на правилата, на които ние с Вас, а и министерството, искаме да научим децата. Убеден съм, че ако бъде дадена на НВО ще предизвика скандал в обществото, включително и недоволство и сред хората завършили математика. Впрочем, убеден съм, че притежаването на диплом/а по математика, включително педагогическа, и-или по медицина, не е гаранция, че притежателят никога няма да защитава неверни и-или неправилни математически или метаматематически с елементи на физика, а и педагогически, твърдения и, успоредно на това, убеден съм, че за непритежаващите такива дипломи, ученици или не, не винаги може да се твърди, че защитаваните от тях тези са неверни само и единствено защото не били същите и влизали в противоречие с някоя теза на някой дипломопритежател, който ги кара сами да си намерят грешката, а не посочва грешка. Опитът също не е гаранция, че опитният задачорешител няма да започне или няма да му се случи да защитава някоя невярна теза - например - че е коректна една задача, която не е коректна и, че само неговото решение и оттовор са единствено верни и възможни. Не може една заадача да се счита за коректна ако верността на нейният отговор или отговори зависи/ят само от субективното мнение само и единствено на дипломопритежаващите задачорешители, а не е/не са обективно и независимо от решаващите детерминирани, съгласно изучаваното и съгласно възприетите правила.
ammorvil нарече задачата НЕКОРЕКТНА.
S.B. нарече задачата ПРЕОПРЕДЕЛЕНА
Аз я считам за НЕКОРЕКТНА.
Само Вие не намирате недостатъци и твърдите, че салът бил в 11:00 на 9 км от А, но не било ясно казано, че тогава именно катерът го е настигнал и е бил, тогава именно, на същото място (край него, разбира се). Вместо това, неправилнообучавате децата, ме имало разлика между ,,настига" и ,,настигнал" и, забележете, вярно било решението при които думата ,,настигнал" от условието трябвало да се замени, съобразно вероятно оригинално условие, с думата ,,настига", която допускала да се осмисля,че е възможно катерът да е бил на 8 км от Акогато и забелязъл салът и езапочвал да настигасалът, а отстоянието 9 км от О се отнасял до салът ане до настигащия. Цитирам Ви, как сам доказвати, че решавате друга, а не поставената задача:
Освен това вероятно в оригиналната задача е използван глагола "настига", който тълкователно означава "приближава се към някого/нещо , защото се движи с по-голяма скорост".Никъде в условието не е споменато , че изравняването и изпреварването на сала от катера е станало в даденото време.Единственото точно и ясно казано е, че в 11:00 сала се е намирал на 9 км от пристанище А.
Как по ясно да се каже от:
,,...потеглил обратно към В и настигнал сала в 11 ч на 9 км от пристанище А...",
който цитат взех от условието:
Пътешественик тръгнал със сал в 8 h от пристанище A към пристанище B, което е на 42 км от пристанище А. Едновременно с него от В към А тръгва катер, който среща сала в 10 h. Катерът пристигнал в А, престоял там 20 мин., потеглил обратно към В и настигнал сала в 11 ч на 9 км от пристанище А.
А) намерете скоростта на течението на реката и собствената скорост на катера
Б) в колко часа катерът е пристигнал в пристанището? В колко часа салът е пристигнал в пристанище В?