Гост написа:Зад1 . Намислих едно число,разделих го с -5 и към полученото частно прибавих 10.Полученият сбор умножих с 5 и получих 5.Кое е намисленото число.
Нека намисленото число означим с [tex]x[/tex]. Прилагаме операциите от условието:
[tex][(x\div 5)+10]\cdot 5 = 5[/tex]
Делим двете страни на [tex]5[/tex] и получаваме: [tex](x\div 5)+10=1 \Leftrightarrow \frac{x}{5}=-9 \Leftrightarrow x=-45[/tex]
Гост написа:Зад2. Един работник може сам да свърши определена робота за 5часа,а друг работник за 10 часа Ако работят заедно двамата работници за колко часа ще свършат същата работа
$$\begin{matrix} \text{работник} & \text{сам за колко часа} & \text{сам за един час свършва каква част от работата} \\ 1 & 5 & \frac{\normalsize{1}}{\normalsize{5}} \\ 2 & 10 & \frac{\normalsize{1}}{\normalsize{10}} \end{matrix}$$
Нека заедно свършват работата за [tex]x[/tex] часа, тогава $$ \frac{1}{5}\cdot x+\frac{1}{10}\cdot x=1 $$
[tex]\underbrace{ \frac{1}{5}\cdot x+\frac{1}{10}\cdot x=1}_{10} \Leftrightarrow 2\cdot x+1\cdot x=10\cdot 1 \Leftrightarrow 3\cdot x =10 \Leftrightarrow x=\frac{10}{3}[h]=3\frac{1}{3}[h][/tex]
[tex]3\frac{1}{3}[h]=3[h]+\frac{1}{3}\cdot 60[min]=3[h]20[min][/tex]
Гост написа:Зад3. На рожден ден на Иван присъстват два пъти повече момчета ,отколкото момичета Три момчета си тръгват по - рано и броят на момичетата се изравнил с този на момчетата. Колко бил първоначалния брой на момчетата.
Нека момичетата са [tex]x[/tex] на брой. Тогава в началото на рожденния ден имало [tex]2\cdot x[/tex] момчета. От условието е ясно, че $$ 2\cdot x - 3 = x $$
[tex]2\cdot x - x= 3 \Leftrightarrow x=3 \Rightarrow 2\cdot x=6[/tex] момчета в началото на празника.
Забележка: добавих в условието на задача трета, че "броят на момичетата се изравнил
с този на момчетата", защото иначе няма смисъл.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]