Хей, група. Натъкнах се на нещо, което сериозно ме притесни. Студент съм и забелязах, че в учебниците по математика нормален вид на полином с повече от една променлива не е уточнен и по-скоро пренебрегнат. Някой ще ми даде ли разяснение за това как се привежда в нормален вид, когато полиномът съдържа повече от една променлива? На мнение съм, че се подреждат в низходящ ред.
За пример нека разгледаме следния многочлен A=[tex]x^{3}+y+2 x^{2}-x+y^{2}[/tex]
Според мен нормалният вид на A е [tex]x^{3}+2 x^{2}+y^{2}+x+y[/tex], като изначално изхождам от критерия за низходящо подреждане по степени на едночлените в даден полином. За да ги подредя в низходящ ред на степени, аз прилагам добавяне на букви с оглед подредбата им в азбуката да бъде спазена, т.е. A=[tex]x^{3}y^{0}+2 x^{2}y^{0}+x^{0}y^{2}+x^{1}y^{0}+x^{0}y^{1}[/tex]
В случай, че степените на два едночлена са равни, то следя подредбата на буквите. Щом и x, и у са от първа, следя коя е първа в азбуката.
Поправете ме, ако греша, но смятам, че в тази задача всеки отговор е верен, защото всички многочлени не са в нормален вид.

Меню