S.B. написа:
ПЪРВО: Задачата няма нищо общо с ЕДНАКВИ ТРИЪГЪЛНИЦИ , а се отнася за ПОДОБНИ ТРИЪГЪЛНИЦИ.
ВТОРО: Задачата определено НЕ Е за 7 клас, а е за 9 клас.
[tex]\triangle C C_{1 } B[/tex] е правоъгълен, [tex]\angle CB C_{1 } = 60 ^\circ[/tex] (като съседен на [tex]\angle ABC = 120 ^\circ \Rightarrow \angle AC C_{1 } = 30 ^\circ , \Rightarrow B C_{1 } = \frac{BC}{2}[/tex]
Аналогично за [tex]\triangle AB A_{1 } \angle BA A_{1 } = 30 ^\circ \Rightarrow A_{1 }B = \frac{AB}{2}[/tex]
Втори признак за подобност на триъгълници гласи,че ако две страни от един триъгълник са съответно пропорционални на страните на друг триъгълник и ъглите заключени между тях са равни,то триъгълниците са подобни
[tex]\triangle ABC \approx \triangle A_{1 }B C_{1 }[/tex] по втори признак с коефициент [tex]\frac{2}{1} \Rightarrow \frac{ P_{ABC } }{ P_{ A_{1 } B C_{1 } } } = \frac{2}{1} \Leftrightarrow \frac{42}{ P_{ A_{1 }B C_{1 } } } = \frac{2}{1} \Rightarrow P_{ A_{1 }B C_{1 } } = 21[/tex]
S.B. написа:
ПЪРВО: Задачата няма нищо общо с ЕДНАКВИ ТРИЪГЪЛНИЦИ , а се отнася за ПОДОБНИ ТРИЪГЪЛНИЦИ.
ВТОРО: Задачата определено НЕ Е за 7 клас, а е за 9 клас.
[tex]\triangle C C_{1 } B[/tex] е правоъгълен, [tex]\angle CB C_{1 } = 60 ^\circ[/tex] (като съседен на [tex]\angle ABC = 120 ^\circ \Rightarrow \angle AC C_{1 } = 30 ^\circ , \Rightarrow B C_{1 } = \frac{BC}{2}[/tex]
Аналогично за [tex]\triangle AB A_{1 } \angle BA A_{1 } = 30 ^\circ \Rightarrow A_{1 }B = \frac{AB}{2}[/tex]
Втори признак за подобност на триъгълници гласи,че ако две страни от един триъгълник са съответно пропорционални на страните на друг триъгълник и ъглите заключени между тях са равни,то триъгълниците са подобни
[tex]\triangle ABC \approx \triangle A_{1 }B C_{1 }[/tex] по втори признак с коефициент [tex]\frac{2}{1} \Rightarrow \frac{ P_{ABC } }{ P_{ A_{1 } B C_{1 } } } = \frac{2}{1} \Leftrightarrow \frac{42}{ P_{ A_{1 }B C_{1 } } } = \frac{2}{1} \Rightarrow P_{ A_{1 }B C_{1 } } = 21[/tex]
NinjaMATH написа:
Всъщност има решение на тази задача, за която твърдите, че не е за текущия клас и това става посредством построяване на права през точката А, която е успоредна на АС....
liam написа:Бихте ли споделили с каква програма изготвихте чертежа?
S.B. написа:liam написа:Бихте ли споделили с каква програма изготвихте чертежа?
Работя с Geo Gebra
liam написа:S.B. написа:[quote="liam"
Бихте ли споделили с каква програма изготвихте чертежа?/quote]
Работя с Geo Gebra[/quote]
Страхотен чертеж! Дали и колегата е използвал нея? Чудех се дали не съществуват други сходни на нея.[/quote][/quote][/quote]
Гост написа:Обикновено правя чертежите в Excel, като за линии, окръжности и т.н. фигури използвам Insert / Shapes, а за символи и формули – Insert / Equation.
След това запазвам чертежа като картина – Copy / Paste / Picture.
После прехвърлям картината в Word и добавям текст, като за формулите използвам отново Insert / Equation.
Накрая запазвам файла на Word във формат JPG.
Звучи сложно, но аз съм свикнал и го правя доста експедитивно.
Гост написа:Обикновено правя чертежите в Excel, като за линии, окръжности и т.н. фигури използвам Insert / Shapes, а за символи и формули – Insert / Equation.
После прехвърлям картината в Word и добавям текст, като за формулите използвам отново Insert / Equation.
liam написа:Гост написа:Обикновено правя чертежите в Excel, като за линии, окръжности и т.н. фигури използвам Insert / Shapes, а за символи и формули – Insert / Equation.
Благодаря Ви! Ще проследя алгоритъма Ви на действие.
Регистрирани потребители: Google [Bot]