liam написа:Привет, група. Може ли да ми дадете мнението си върху следния казус - трябва ли да е упоменато какви са отсечките [tex]AA_{1 }[/tex] и [tex]BB_{1 }[/tex] и какъв е триъгълник ABC? Има ли двусмислица в условието, дадено от учителката?

- Без заглавие - 2025-06-01T170650.349.png (186.68 KiB) Прегледано 316 пъти
Толкова много е драскано по чертежа,че ми е трудно да установя,дали авторът на задачата е обозначил,че [tex]A A_{1 }[/tex] е ъглополовяща или Вие.Ето защо започнах от отговора,който сте означили като верен : $ в) 5$ см.
[tex]S_{ABO } = \frac{AB.MO}{2} \Leftrightarrow \frac{8.OM}{2} = 20 \Rightarrow OM = 5[/tex]
От отговора разбирам,че $ON=5$ т.е. $ON= OM$
Знаем ,че :
Ако една точка е на равни разстояния от раменете на даден ъгъл, то тя принадлежи на ъглополовящата на този ъгълЗа т.$O$ получих, че е на равни разстояния от раменете на [tex]\angle BAC \Rightarrow A A_{1 }[/tex] е ъглополовящата на този ъгъл.
Т.е, за [tex]A A_{1 }[/tex] е трябвало да бъде означено на чертежа,че е ъглополовяща (че разполовява [tex]\angle A)[/tex]
Така е означено наистина,но това е снимка и аз не съм сигурна дали на автентичния чертеж наистина е означено от авторите или от Вас.
Би трябвало авторът да е означил, че [tex]AA_{1 }[/tex] разполовява [tex]\angle A[/tex]
Това би било достатъчно за да се реши задачата.Няма значение какъв е вида на [tex]\triangle ABC[/tex] нито каква е отсечката [tex]BB_{1 }[/tex]Важното е да се знае,че [tex]AA_{1 }[/tex] е ъглополовяща и т.[tex]O \in A A_{1 }[/tex]
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика