ammornil написа:
Мерната единица за време няма нужда да е поименно посочена в условието, защото всички мерни единици за време са равнопоставени, стига да се прилагат последователно и еднакво навсякъде. Може би аз не съм достатъчно отворен за креативността Ви, но аз смятам, че "отсечка" предполага разстояние а не време, откъдето "километри за отсечка" за мен е безразмерна величина или мярка за разстояние, но не скорост.
Е добре !Ще Ви го обясня по друг начин.
В задачата въобще не става дума за време, а само за отсечки,които в случая са отсечки от пътя.Задачата е от материала за пропорционални отсечки ,който се изучава в 6 клас.
Вярвам,че ще се съгласите ,че в идеалния вариант пътя на велосипедиста и пътя на мотоциклетиста са всъщност отсечки от инфраструктурата по която се движат.(Не е казано друго нещо,освен,че се движат един срещу друг и че тръгват по едно и също време)
[tex]\frac{ S_{вел } }{ S_{ мот} } = \frac{2}{5} \Rightarrow S_{вел } = 2x , S_{мот } = 5x[/tex]
[tex]S_{вел } + S_{мот } = 84 \Leftrightarrow 2x + 5x = 84 \Leftrightarrow 7x = 84 \Rightarrow x= 12[/tex]
Тогава $2x = 2.12 = 24 , 5x = 5.12 = 60$
Или отсечката от пътя,която е изминал велосипедиста е 24 км , а отсечката от пътя,която е изминал моториста е 60 км.
$$\Rightarrow S_{вел } = 24 km, S_{мот } = 60 km$$
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика