Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Дребен проблем със задача от движение

Дребен проблем със задача от движение

Мнениеот Magni » 13 Яну 2011, 18:09

Течението на река има скорост 3 km/h. От пристанище А на тази река, по течението, тръгва оторна лодка и се движи със скорост 14 km/h, стига пристанището В и се връща обратно. Намерете растоянитео между двете пристанища, ако времето на връщане е с 2 часа и 15 минути повече от времето на отиване.
Сигурен съм че задачата е изключително проста, но точно в момента мозъка ми тотално прегря :mrgreen: Намерих скоростта по течението, срещу течението, направих си табличка, но нещо ми стана и не знам как да изразя това "ако времето на връщане е с 2 часа и 15 минути повече от времето на отиване" :D Някой може ли само да ми подскаже? :) Всъщност ако може цялото решение, за да го сверя с моето.
Magni
Нов

Рейтинг: 7

Re: Дребен проблем със задача от движение

Мнениеот loving_math » 13 Яну 2011, 18:39

Magni написа:Течението на река има скорост 3 km/h. От пристанище А на тази река, по течението, тръгва оторна лодка и се движи със скорост 14 km/h, стига пристанището В и се връща обратно. Намерете растоянитео между двете пристанища, ако времето на връщане е с 2 часа и 15 минути повече от времето на отиване.
Сигурен съм че задачата е изключително проста, но точно в момента мозъка ми тотално прегря :mrgreen: Намерих скоростта по течението, срещу течението, направих си табличка, но нещо ми стана и не знам как да изразя това "ако времето на връщане е с 2 часа и 15 минути повече от времето на отиване" :D Някой може ли само да ми подскаже? :) Всъщност ако може цялото решение, за да го сверя с моето.

Лодката на отиване, по течението, се движи с 14 km/h
Скоростта в спокойна вода е 14-3=11 km/h
Скоростта срещу течението е 11-3=8km/h
S=14.t
S=8(t+2h15min)=8( t + 9/4)
14t=8( t + 9/4)
14t=8t+18
6t=18
t=3h
=> S=14t=14.3= 42 km
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Мнениеот Magni » 13 Яну 2011, 18:59

Благодаря, събркал съм скоростта в спокойни води!
Magni
Нов

Мнениеот Magni » 13 Яну 2011, 19:20

Ще може ли насоки за тези 2 задачи, защото и на тях стигам до 1 място, но не знам как да продължа. Изобщо тези задачи от движение не са ми ясни много много..

1: От хижа А тръгнал турист, който се движил със скорост 2,5 km/h. Един час по-късно по същия път след него тръгнал друг турист със скорост 4 km/h. Намерете колко часа след тръгването си вторият турист настигнал първият.

И втората:
В 8 часа покрай полицейски пост на пътя минал камион със скорост 36 km/h. В 10 часа и 40 минути в същата посока минала кола, която се движела със скорост 60 km/h. В колко часа и на какво разстояние от поста колата ще настигне камиона?
Magni
Нов

Мнениеот amsara » 13 Яну 2011, 20:02

Magni написа:Ще може ли насоки за тези 2 задачи, защото и на тях стигам до 1 място, но не знам как да продължа. Изобщо тези задачи от движение не са ми ясни много много..

1: От хижа А тръгнал турист, който се движил със скорост 2,5 km/h. Един час по-късно по същия път след него тръгнал друг турист със скорост 4 km/h. Намерете колко часа след тръгването си вторият турист настигнал първият.

И втората:
В 8 часа покрай полицейски пост на пътя минал камион със скорост 36 km/h. В 10 часа и 40 минути в същата посока минала кола, която се движела със скорост 60 km/h. В колко часа и на какво разстояние от поста колата ще настигне камиона?

A___B_______________C

C e точката, в която двамата по-късно са се засекли.

[tex]S_{AC }=2,5.t[/tex] (1)
[tex]S_{AC }= 4(t-1)[/tex] (2)
Приравняваш (1) и (2)
[tex]2,5t=4t-4[/tex]
[tex]1,5t=4[/tex]
[tex]t=4:\frac{3}{2 }=\frac{8}{ 3}h=2h 40min[/tex]
Това е времето, за което първият турист е стигнал от А до С.
=>[tex]t-1= 1h 40 min[/tex] Това е времето на втория.

Другата задача след малко, че и аз като тия твои полицейски коли и камиони ще ходя да се заредя с малко гориво. :lol:
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот maieutiquer » 13 Яну 2011, 20:07

Да се включа и аз с малко офтопик ;D
Готино е да виждаш хора, които се интересуват от това, с което ти се занимаваш и които са активни редовно тука, да знаеш, че само да ти потрябва нещо, има към кого веднага да се обърнеш за помощ :]
Аватар
maieutiquer
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот amsara » 13 Яну 2011, 20:26

Първият е пътувал 2 часа и 40 мин преди да поеме вторият.
[tex]S_{1}=v.2\frac{2}{3 }=36.\frac{8}{3 }= 96 km[/tex]
Тогава тръгва вторият.
[tex]S=v.t=60t[/tex] (1)
Щом неговото време е t, то и първият кара t време от тези 96 км нататък, до засичането.
[tex]S=96+36.t[/tex] (2)
(1)=(2)
[tex]60t=96+36t[/tex]
[tex]24t=96[/tex]
[tex]t=4 h[/tex] пътува вторият
=>[tex]4+10h 40min=14 h 40 min[/tex] В толкова часа се засичат.
[tex]S=60.4=240 km[/tex]
maieutiquer написа:Да се включа и аз с малко офтопик ;D
Готино е да виждаш хора, които се интересуват от това, с което ти се занимаваш и които са активни редовно тука, да знаеш, че само да ти потрябва нещо, има към кого веднага да се обърнеш за помощ :]

Аааа, не веднага и не винаги. :mrgreen: На такива дето пускат по 100 задачи от днеска за вчера и са им супер спешни заради някакво контролно, а дори не са се пробвали сами да си ги решат , трудно някой ще им ги напише решенията.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Magni » 14 Яну 2011, 14:10

Хех, благодаря отново :)
Magni
Нов

Мнениеот Гост » 04 Юни 2012, 20:12

Mnogo sa trudni!!! Moje li da mi obesnite posledovatelnostta na resheniqta? :idea: :D :shock:
Гост

Мнениеот Гост » 24 Яну 2013, 20:21

Растоянието от А до В у 52км. В сряда сутринта в 8 часа от А към В тръгнал велосипедист, а 30 минути по-късно от В към А тръгнал вторивелосипедист скоростта на който е с 2 км/ч по голяма от скороста на първия. Двамата велосипедисти се срещнали в 12 часа . Намерете скоростите им и определете на какво растояние от В се
намират.
Гост

Мнениеот Гост » 07 Апр 2013, 16:02

Лодка изминава разстояние по течението на една река за 3 часа , а същото това разстояние, но срещу течението за 7 часа. Скоростта на течението на реката е 4 км/ч .Намерете скоростта на лодката в спокойни води.
Гост

Мнениеот Гост » 08 Яну 2014, 17:25

помощ имам 6 на входно ниво
Гост

Мнениеот Sveti93 » 11 Яну 2014, 19:57

Ще може ли помощ в решаването на следните 2 задачи :roll: :
1. В 8 часа от град А за град Б тръгнал велосипедист със скорост 12 км/ч . Един час по-късно от Б за А по същия път тръгнал втори велосипедист със скорост 16км/ч . До срещата им първият велосипедист направил 15 мин . почивка , а вторият - 20 мин. Намерете разстоянието от А до Б , ако първият велосипедист е изминал 5 км повече от втория.

Отговорът е 69 км . Интересуваме решението , ако може и с таблица ще съм много благодарна . Ето я и другата :

2. По разписание влак изминава разстоянието от 360 км между гарите А и Б със скорост 90 км/ч . Един ден , след като изминал част от пътя , той направил принудителен престой от 15 минути , след което увеличил скоростта си с 10 км /ч и пристигнал навреме в гара Б . Намерете на какво разстояние от гара А влакът е направил престой .

Отговорът е 135 км . Благодаря предварително :) :roll:
Sveti93
Нов

Рейтинг: 2

Назад към 7 клас