Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Текстови задачи

Текстови задачи

Мнениеот PissKriss » 04 Апр 2011, 16:01

Здравейте!Надявам се да можете да ми помогнете с тези задачи.

зад.1 На билборд край шосе са монтирани часовник и тернометър,които показват часа и температурата на всеки 30 секунди.Билбордът се вижда от 500м.С каква най-голяма скорост може да се движи автомобил,така че шофьорът да види колко е часът и температурата?

зад.2 Дължината на правоъгълен паралелепипед е с 4 см по-голяма от ръба на куб,широчината е с 2 см по-малка и височината - с 1 см по- малка от ръба.Каква трябва да бъде дължината на ръба на куба ,за да бъде лицето на повърхината на паралелепипеда по-малка от лицето на повърхината на куба?

зад.3 В книжарница имало тетрадки по 60 ст.,1 лв. и 1 лв.20 ст.Ани искала да си купи от трите вида тетрадки,като от най-евтините решила да вземе 3 пъти повече,отколкото от най-скъпите,а от тези по 1лв - два пъти повече от тези по 1лв.20ст.Колко най-много тетрадки от всеки вид може да си купи Ани,ако има 10лв?

зад.4 След повишаване на цените с парите,за които може да си купят 5кг кашкавал при стара цена,при нова цена може да се купят най-много 4кг.Най-малко с колко процента са били повишени цените?
PissKriss
Нов

Рейтинг: 0

Re: Текстови задачи

Мнениеот Sara86 » 08 Апр 2011, 16:05

И в тази тема съм заради нужда от помощ! Като ги гледам моите задачи са от неравенства. Имаме ги за домашно, но в час не сме ги разглеждали (нито една не сме решавали)... И все пак ми се иска да ги наприша и разбера. Може ли някой да си направи труда да напише решенията и да обясни... Благодаря предварително! Изображение
Ето ги:
1. Ученик решава задачи от тест. За всяка решена задача му се дават 4 точки, а за всяка нерешена му се отнемат 5 точки. От колко най-малко задачи може да се състои тестът?
Втората:
2. На закуска четирима войника получават 1 хляб, а на обяд трима войника получават 1 хляб. Колко войника ще получат 21 хляба за 1 ден за закуска и обяд?
И още една последна:
3. Асен, Борис и Васил имат общо 30 тетрадки. Борис има 4 пъти повече от Асен, а тетрадките на Васил са повече от тез на Асен и по-малко от тетрадките на Борис. По колко тетрадки имат съответно Асен, Борис и Васил?
Аватар
Sara86
Фен на форума

Рейтинг: 9

Мнениеот Kamito » 10 Апр 2011, 16:28

2. На закуска:
4в. - 1 хл. => 1в. - 1/4 хл.
На обяд:
3 в. - 1 хл. => 1в. - 1/3 хл.
За един ден 1 войник получава:
[tex]\frac{1}{3 }+ \frac{1}{4 }=\frac{7}{12 }[/tex] хл.

[tex]\frac{7}{12 }x=21[/tex]
[tex]7x=21.12[/tex]
[tex]x=36[/tex] войника ;)
Kamito
Математиката ми е страст

Рейтинг: 26

Мнениеот Sara86 » 10 Апр 2011, 17:05

Kamito написа:2. На закуска:
4в. - 1 хл. => 1в. - 1/4 хл.
На обяд:
3 в. - 1 хл. => 1в. - 1/3 хл.
За един ден 1 войник получава:
[tex]\frac{1}{3 }+ \frac{1}{4 }=\frac{7}{12 }[/tex] хл.

[tex]\frac{7}{12 }x=21[/tex]
[tex]7x=21.12[/tex]
[tex]x=36[/tex] войника ;)

Благодаря за подробното решение. Тя се оказа по-лесна отколкото очаквах. Изображение
Аватар
Sara86
Фен на форума

Рейтинг: 9

Мнениеот strangerforever » 10 Апр 2011, 21:55

Sara86 написа:И в тази тема съм заради нужда от помощ! Като ги гледам моите задачи са от неравенства. Имаме ги за домашно, но в час не сме ги разглеждали (нито една не сме решавали)... И все пак ми се иска да ги наприша и разбера. Може ли някой да си направи труда да напише решенията и да обясни... Благодаря предварително! Изображение
Ето ги:
1. Ученик решава задачи от тест. За всяка решена задача му се дават 4 точки, а за всяка нерешена му се отнемат 5 точки. От колко най-малко задачи може да се състои тестът?
Втората:
2. На закуска четирима войника получават 1 хляб, а на обяд трима войника получават 1 хляб. Колко войника ще получат 21 хляба за 1 ден за закуска и обяд?
И още една последна:
3. Асен, Борис и Васил имат общо 30 тетрадки. Борис има 4 пъти повече от Асен, а тетрадките на Васил са повече от тез на Асен и по-малко от тетрадките на Борис. По колко тетрадки имат съответно Асен, Борис и Васил?

Асен - x, Борис - 4x, Васил - 30 - 5x

[tex]30 - 5x > x <=> x < 5[/tex]
[tex]30 - 5x < 5x <=> x > 3[/tex]

[tex]x \in N => x = 4[/tex]

Асен - 4, Борис - 16, Васил - 10
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Назад към 7 клас