Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Математика-Просвета: 109 урок "Квадрат"

Математика-Просвета: 109 урок "Квадрат"

Мнениеот echkina » 12 Май 2011, 14:49

Имам 2 задачки за домашно ако може да ми помогнете ми помогнете ;) . Те са :

1. През центъра на квадрат са построени две взаимно перпендикулярни прави. Докажете, че те пресичат страните на квадрата в точки, които са върхове на квадрат.

2. На катетите AC и BC на правоъгълния [tex]\Delta ABC ( C = 90^\circ )[/tex]са построени квадратите AKMC и CPQB. Докажете, че сборът на разстоянията от точките K и Q до правата AB е равен на AB.
echkina
Нов

Рейтинг: 0

Re: Математика-Просвета: 109 урок "Квадрат"

Мнениеот amsara » 12 Май 2011, 16:58

echkina написа:Имам 2 задачки за домашно ако може да ми помогнете ми помогнете ;) . Те са :

1. През центъра на квадрат са построени две взаимно перпендикулярни прави. Докажете, че те пресичат страните на квадрата в точки, които са върхове на квадрат.

2. На катетите AC и BC на правоъгълния [tex]\Delta ABC ( C = 90^\circ )[/tex]са построени квадратите AKMC и CPQB. Докажете, че сборът на разстоянията от точките K и Q до правата AB е равен на AB.

Решения няма да пиша, но ще ти дам достатъчно подсказки. ;)
1.Нека двете перпендикуларни прави са MN и PQ.M принадлежи на AD, N на ВС, Р на СD и Q на АВ.
Докажи, че следните четири триъгълника са еднакви - ▲AOM, ▲BOQ, ▲CON, ▲DOP
От еднаквостта им ще получиш 4 равни страни, а именно MO,QO,NO,PO
Ще ти излезе, че въпросният четириъгълник има 2 равни диагонала, които се разполовяват и са перпендикулярни помежду си.Само един тип четириъгълник отговаря на това описание. ;)
2.Построй си квадратите с нужните буквени означения.Спусни перпендикулярите от точка К и точка Q към продълженията на хипотенузата на правоъгълния ▲.Нека петите на тези перпендикуляри са К1 и К2.Спусни и височината СН към хипотенузата от върха С.Докажи еднаквостта на две различни двойки триъгълници.Първо докажи, че еднакви са K1AK и НАС.После докажи, че еднакви са и други два- HBC,Q1QB. От тези еднаквости ще следва това, че имаш равни катети във всяка от двойките еднакви ▲-ци. Събери тези равни катети от двете двойки.Сборът им е равен на дължината на хипотенузата.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот echkina » 12 Май 2011, 20:13

мерси то за утре ми трябват ама тя госпожата е добра ;) 8-)
echkina
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот amsara » 12 Май 2011, 20:55

Ми добре де, като ти трябват за утре, ползвай дадените насоки и сядай да решаваш. Те въпросните жокери са си почти пълни решения.И в първата, и във втората задача имаш просто да докажеш еднакви триъгълници. Нищо повече. ;)
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Назад към 7 клас