Пак имам проблем..

Не ми се вярваше толкова да съм зле тази година..
Добре.. този път ще напиша това, което съм направила и моля, поправете ме ако имам грешка.
1. Диагоналите АС и ВD на четириъгълник ABCD се пресичат в точка O. Докажете, че ABCD е правоъгълник, ако BCІІAD и AO=CO=DO.
И ето това, което направих:
[tex]\Delta COD[/tex] - равнобедрен [tex]=> DO=CO => \angle ODC=\angle OCD=\alpha[/tex]
[tex]ADIIBC => \angle CDO= \angle DBA = \alpha[/tex] (кръстни)
[tex]\angle OCD= \angle BAO = \alpha[/tex] (кръстни)
[tex]\Delta AOB[/tex] - равнобедрен [tex]\angle OAB = \angle ABO => AO=BO[/tex]
[tex]AO=OC=BO=OD => AO+OC=AC ; BO+OD=BD => AC=BD =>
ABCD[/tex]-правоъгълник.. Моля кажете какво пропускам, защото знам, че нещо липсва...
2. Даден е ромб с диагонали AC=12см и BD=4см. Точките М и N разделят диагонала АС на три равни части. Докажете, че BMND е квадрат и намерете лицето му.
[tex]AM=NM=NC=4[/tex] см и става, че диагоналите на "квадрата" са 4 и 4. И са взаимно перпендикулярни. Въпросът ми е как да докажа, че DNIIBM и DMIIBN? Също и че са равни.. (съжалявам, че на чертежа не прилича на квадрат това, което би трябвало да е квадрата..)
3. Успоредник ABCD,точките M и N са среди съответно на страните AB и CD. Докажете, че AMCN е успоредник.
По тази не съм мислила много..признавам.. Но като я видя се сещам на секундата, че NCIIAM.. друго...за момента не..
П.С. Мислех си за 2-рата задача.. Може ли да ползвам, че DNC и CNB са еднакви по І-ви признак, за да докажа, че DN=NB или е ненужно?

На последната задача доказах, че ▲AND е еднакъв на ▲MBC и оттам, че AN=MC.. Но как да докажа, че ANIIMC?