Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Помогнете ми за 2 задачи-четириъгълник вписан в окръжност

Помогнете ми за 2 задачи-четириъгълник вписан в окръжност

Мнениеот Gabenseto1997 » 15 Май 2012, 19:58

Моля ви някой да ми помогне за 2 задачи. В последно време никой не иска да ми отговаря и незнам причината. Не е от мързел просто този път много не разбрах урока. Взехме условия за вписан четириъгълник, тоест че срещуположните ъгъли са по 180 градуса и тогава чериъгълникът е вписан.
1 задача – Докаже, че ако: а) успоредник е вписан в окръжност, той е правоъгълинк б) ромб е вписан в окръжностр той е квадрат
2 задача Радиусът на описаната около правоъгълник окръжност е 7см. Намерете малката страна на правоъгълника, ако острия ъгъл м-у диагоналите е 60 градуса
Благодаря предварително. На всички помагате, не мисля че за математици като вас ще е голямо затруднение. Задачите ми трябват спешно до довечера, или най-късно утре сутринта. Моля Ви помогнете и на мен
Gabenseto1997
Нов

Рейтинг: 0

Re: Помогнете ми за 2 задачи-четириъгълник вписан в окръжнос

Мнениеот Gabenseto1997 » 15 Май 2012, 22:42

Добре хора реших си втората остана ми само първата. Някой няма ли най-накрая и моите постове да погледне :roll: Моля Ви помогнете ми ...
Gabenseto1997
Нов

Мнениеот Xixibg » 16 Май 2012, 23:33

Прочети си определението за четириъгълник вписан в окръжност и определението за успоредник:

"Необходимо и достатъчно условие един четириъгълник да бъде вписан в окръжност е сумата на два срещуположни ъгъла на четириъгълника да е 180 градуса."
"В успоредник срещуположните ъгли са равни."

Може би никой не ти отговаря на постовете защото се обясняват само с определения от учебника и ти не полагаш никакво усилие да ги прочетеш сама.
Xixibg

Мнениеот Gabenseto1997 » 29 Май 2012, 20:17

Надали е точно така. Винаги се старая да имам отлични оценки. Благодаря за решената задача, аз вече я бях решила сама, но все пак благодаря. И моля следващия път не ми лепвай етикети. Надали ще се опитвам да решавам задачи, ако не ме интересува. Лека вечер и благодаря.
Gabenseto1997
Нов

Мнениеот Gabenseto1997 » 29 Май 2012, 20:18

И определението още в час го научих, но по тази задача има още неща да се допълва аз пък да ти кажа. ;)
Gabenseto1997
Нов

Мнениеот Xixibg » 29 Май 2012, 21:57

1.Нека [tex]ABCD[/tex] е успоредник [tex]=>\angle BAD=\angle BCD=\alpha ; \angle ABC= \angle ADC=180^\circ -\alpha[/tex] ("В успоредник срещуположните ъгли са равни.")
[tex]ABCD[/tex] е вписан в окръжност [tex]=>\angle BAD+\angle BCD=2\alpha =180^\circ[/tex]("Необходимо и достатъчно условие един четириъгълник да бъде вписан в окръжност е сумата на два срещуположни ъгъла на четириъгълника да е 180 градуса."
[tex]=>\alpha =90^\circ ; =>180^\circ -\alpha =90^\circ ; =>\angle BAD=\angle BCD=\angle ABC= \angle ADC=90^\circ[/tex]
[tex]=>ABCD[/tex] е правоъгълник(Успоредник на който всички ъгли са прави)

Gabenseto1997 написа:И определението още в час го научих, но по тази задача има още неща да се допълва аз пък да ти кажа. ;)

Да определението за правоъгълник........
Xixibg

Назад към 8 клас