Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Построяване на равнобедрен триъгълник по дадени ъгъл

Построяване на равнобедрен триъгълник по дадени ъгъл

Мнениеот Гост » 19 Юли 2012, 14:17

Здравейте,
приветствам всички тук, на 32 години съм, смейте се ако искате, не ме е срам да призная колко ми е паднала общата култура по математика. Събрах комплекта учебници от 5-ти клас нагоре и на стари години се връщам в училище:) Стигнах до 8-ми клас, Осева симетрия, задача за построение. И тука блокаж.
Задачата е следната:
Да се построй равнобедрен триъгълник по дадени:
а) ъгъл при основата и сбор на основата и едното бедро
б) ъгъл при основата и периметър

Благодаря на отзовалите се, приятни летни дни и много настроение
Прикачени файлове
DSC00152.JPG
DSC00152.JPG (1.95 MiB) Прегледано 686 пъти
Гост

Re: Построяване на равнобедрен триъгълник по дадени ъгъл

Мнениеот Xixibg » 19 Юли 2012, 21:21

Ето ти един начин по подточка а)
Нека основата на търсеният триъгълник е [tex]a[/tex] ,бедрото е [tex]b[/tex] и ъгълът при основата е [tex]\alpha[/tex].
Следователно разполагаме с отсечка с дължина [tex]a+b[/tex] и ъгъл с големина [tex]\alpha[/tex]

Построяваш равнобедрен триъгълник [tex]A_1B_1C[/tex]с ъгъли при основата [tex]A_1B_1 -\alpha[/tex] и бедра с дължина [tex]a+b[/tex](това би трябвало да не те затрудни).Сега построяваш ъглополовящите на ъглите при основата му ,които пресичат бедрата [tex]A_1C,B_1C[/tex] в точки [tex]A,B[/tex].Полученият [tex]\triangle ABC[/tex] е равнобедрен с ъгъл при основата [tex]\alpha[/tex] , бедра [tex]b[/tex] и основа [tex]a[/tex]
Xixibg

Re: Построяване на равнобедрен триъгълник по дадени ъгъл

Мнениеот lz1mak » 21 Юли 2012, 11:15

Xixibg написа:Ето ти един начин по подточка а)
Нека основата на търсеният триъгълник е [tex]a[/tex] ,бедрото е [tex]b[/tex] и ъгълът при основата е [tex]\alpha[/tex].
Следователно разполагаме с отсечка с дължина [tex]a+b[/tex] и ъгъл с големина [tex]\alpha[/tex]

Построяваш равнобедрен триъгълник [tex]A_1B_1C[/tex]с ъгъли при основата [tex]A_1B_1 -\alpha[/tex] и бедра с дължина [tex]a+b[/tex](това би трябвало да не те затрудни).Сега построяваш ъглополовящите на ъглите при основата му ,които пресичат бедрата [tex]A_1C,B_1C[/tex] в точки [tex]A,B[/tex].Полученият [tex]\triangle ABC[/tex] е равнобедрен с ъгъл при основата [tex]\alpha[/tex] , бедра [tex]b[/tex] и основа [tex]a[/tex]

Благодаря за помощта, Xixibg!

Rегистрирах се официално. Успех на всички, сайта е супер, чак ме е яд, че не съм го открил по-рано. Поздрави за всички дерзаещи за знание
Марин
Аватар
lz1mak
Нов

Рейтинг: 4

Назад към 8 клас