Здравейте! Моля Ви за помощ за следната задача:
Да се докаже, че ако в един триъгълник две от ъглополовящите са равни, то той е равнобедрен!
Благодаря предварително!
inveidar написа:Това е известната задача на Щайнер - Лемус и този, който ви я е дал за домашно в 8-ми клас трябва да е садист, или да търси гении измежду вас!!! Довечера ще ти пусна решение с материал за 8-ми клас.
Pipilota написа:Здравейте! Моля Ви за помощ за следната задача:
Да се докаже, че ако в един триъгълник две от ъглополовящите са равни, то той е равнобедрен!
Благодаря предварително!
inveidar написа:Амсара, ти си гениална! Е, не си толкова скромна, но какво от това?!Виж - тук и тук
Колкото и странно да ти звучи, това е една от най-коварните задачи от елементарната геометрия. Измислена е от Лемус около 1840 година и е доказана за първи път от Щайнер. До началото на двадесети век са били публикувани голям брой доказателства в кавички, докато не седнал един математик и установил, че само десетина от тях са верни!
Преди повече от тридесет години, когато бях студент, г-н Чавдар Лозанов ни я даде за домашно. Водеше ни упражненията по геометрия. Спомням си, че само аз я бях решил. Не че групата ни беше слаба. Не че и аз бях слаб де. После, след много години, разбрах, че моето доказателство повтаря едно от най-красивите доказателства, давани на тази теорема, на ученичката, а после и професорка по математика в СССР, Таня Хованова(или нещо подобно!). Лозанов не си направи и труда да ме похвали. Но така е в математиката - никога не можеш да бъдеш сигурен, че това, което си написал и открил не е вече било открито от някой преди теб.
inveidar написа:Не само скромна, но и притеснителна!
amsara написа:Не разбирам защо се заяждаш, наистина.Познаваш ли ме, виждал ли си ме, говорили ли сме си някога, за да ме иронизираш?
amsara написа:Иронизираш тези, които питат лесни неща във форума. Иронизираш и тези, които имат някакъв интерес към математика. Подминава ли някого иронията ти все пак?
amsara написа:inveidar написа:....
Ще почна малко отдалече с една ,нека я наречем, ОЗ. Може и да е теорема, не знам. Имаме два триъгълника, в които имаме по две равни страни, а третата им е с различна дължина. Нека триъгълниците са ABC и MNP. Ако[tex]AC=MP; BC=NP; AB \ne MN[/tex], можем лесно да докажем, че АB >MN, ако [tex]\angle ACB > \angle MPN[/tex] и съответно обратното.Надолу ще я ползвам два пъти, а ако се налага, ще напиша и доказателството й.
...
Регистрирани потребители: Google [Bot]