Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Геометрия 8 клас

Геометрия 8 клас

Мнениеот Гост » 10 Дек 2013, 16:14

Здравейте. В петък имам класно и имаме да решим за упражнение дадени задачи, които са елементарни, но аз не мога да ги реша. Ще се радвам ако ми помогнете.

1. Отношението на дължините на основите на трапец е 7 : 3, а разликата им е 3,6см. Намерете дължината на средната отсечка.

2. В трапец ABCD средната отсечка MN е 10см и М е точка на бедрото BC. Диагоналът AC пресича MN в точка P като PM-PN=2см. Намерете основите.

3. В равнобедрен трапец основите са 22см и 10 см. и острият ъгъл при основата е 60 градуса. Намерете бедрата.

Дори и само насоки да ми дадете, ще се радвам. Благодаря за помощта предварително!
Гост

Re: Геометрия 8 клас

Мнениеот Knowledge Greedy » 10 Дек 2013, 19:51

Задача 1. Нека основите са [tex]a[/tex] и [tex]b[/tex]. Щом [tex]a :b=7:3,[/tex]
да ги означим [tex]a=7x[/tex] и [tex]b=3x[/tex]. От разликата [tex]a-b=3,6[/tex] откриваме [tex]x[/tex],
а с намереното [tex]x[/tex] заместваме и намираме [tex]a[/tex] и [tex]b[/tex].
Задача 2. Да означим основите [tex]AB=a[/tex] и [tex]CD=b[/tex]. [tex]PN[/tex] е средна отсечка в [tex]\Delta CDA,[/tex] а [tex]PM[/tex] е средна отсечка в [tex]\Delta ABC.[/tex] Следователно [tex]PN=\frac{b}{2 }[/tex] и [tex]PM=\frac{a}{ 2}[/tex] /виж чертеж по задача 2/.
По условие [tex]MN=\frac{a+b}{ 2}=10[/tex] и [tex]PM-PN=\frac{a}{2 }-\frac{b}{2 }=2.[/tex]
Решаваме получената система (надявам се, че сте учили системи) и намираме основите [tex]a[/tex] и [tex]b[/tex].
Осмокласникът2.PNG
По задача 2
Осмокласникът2.PNG (4.62 KiB) Прегледано 1221 пъти

Задача 3. Построяваме допълнително отсечка [tex]DP,[/tex] [tex]DP||BC[/tex] и точката [tex]P\in AB.[/tex] Достатъчно е да забележим равностранния триъгълник [tex]\Delta APD[/tex] и като използваме свойствата на успоредника [tex]PBCD[/tex], намираме бедрата /виж чертеж по задача 3/.
Прикачени файлове
Осмокласникът3.PNG
Осмокласникът3.PNG (6.94 KiB) Прегледано 1221 пъти
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Гост » 28 Ное 2019, 10:31

Благодаря много!
Гост

Мнениеот S.B. » 28 Ное 2019, 12:49

Гост написа:Благодаря много!

Помощта е оказана на 10.12.2013г.,19:51
Благодарността е изразена на 28.11.2019 г. ,10:31
Почти 6 години закъснение!!! :lol:
По-добре късно,отколкото никога! :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Назад към 8 клас