Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Централни ъгли,дъги и хорди

Централни ъгли,дъги и хорди

Мнениеот Гост » 14 Фев 2019, 17:18

В окръжност k(O; 3 cm) AB е диаметър. Хордата CD = 3 cm. Ако точките M и N са среди съответно на дъгите DA и BC, намерете ъглите на [tex]\triangle[/tex] MON

Благодаря предварително!!!
Гост

Re: Централни ъгли,дъги и хорди

Мнениеот Knowledge Greedy » 14 Фев 2019, 23:18

Дочертай отсечките, които липсват и отговорѝ на насрещните въпроси. Отговорът ще се появи от само себе си.
Равностранен и два равнобедрени.png
Равностранен и два равнобедрени.png (8.43 KiB) Прегледано 1523 пъти

Отсечките [tex]OD[/tex] и [tex]OC[/tex] каква роля играят в окръжността?
Вгледай се в [tex]\triangle OCD[/tex] - какъв е той (според ъглите)?
Колко градуса е общата мярка на [tex]\angle AOD[/tex] и [tex]\angle BOC[/tex]?
А какви са двата триъгълника [tex]\triangle ODA[/tex] и [tex]\triangle OBC[/tex]?
Каква втора роля играе всяка от двете медиани [tex]OM[/tex] и [tex]ON[/tex] в последните два триъгълника?
И последен:
Ако едно число се състои от половинките на две други, а сборът на другите е 120, колко е самото число?
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Knowledge Greedy » 15 Фев 2019, 12:41

Грешен съм! :?
Сега видях грешката си в означението на чертежа - [tex]M[/tex] и [tex]N[/tex] са среди не на хордите, а на дъгите със същите краища. За щастие не е фатално. Важното е, че идеята се запазва.[tex]OM[/tex] и [tex]ON[/tex] са перпендикулярни на хордите, минават през средите им и следва, че са ъглополовящи на централните ъгли [tex]\angle DOA[/tex] и [tex]\angle BOC[/tex].
Feci, quod potui, faciant meliora p0tentes.
Сторих каквото можах, по-добрите по-добро да направят.
Knowledge Greedy
Професор

Рейтинг: 2830

Мнениеот Гост » 26 Фев 2020, 15:09

Knowledge Greedy написа:Грешен съм! :?
Сега видях грешката си в означението на чертежа - [tex]M[/tex] и [tex]N[/tex] са среди не на хордите, а на дъгите със същите краища. За щастие не е фатално. Важното е, че идеята се запазва.[tex]OM[/tex] и [tex]ON[/tex] са перпендикулярни на хордите, минават през средите им и следва, че са ъглополовящи на централните ъгли [tex]\angle DOA[/tex] и [tex]\angle BOC[/tex].

Да, няма разлика. Въпросът ми е по решението: как да намерим останалите ъгли на триъгълника ОМN, защото това се търси, а не само ъгъл МОN?
Гост

Мнениеот Гост » 26 Фев 2020, 15:47

Гост написа:
Knowledge Greedy написа:Грешен съм! :?

Да, няма разлика. Въпросът ми е по решението: как да намерим останалите ъгли на триъгълника ОМN, защото това се търси, а не само ъгъл МОN?

МОN ти е равнобедрен.
Гост

Назад към 8 клас