В окръжност k(O; 3 cm) AB е диаметър. Хордата CD = 3 cm. Ако точките M и N са среди съответно на дъгите DA и BC, намерете ъглите на [tex]\triangle[/tex] MON
Благодаря предварително!!!
Knowledge Greedy написа:Грешен съм!![]()
Сега видях грешката си в означението на чертежа - [tex]M[/tex] и [tex]N[/tex] са среди не на хордите, а на дъгите със същите краища. За щастие не е фатално. Важното е, че идеята се запазва.[tex]OM[/tex] и [tex]ON[/tex] са перпендикулярни на хордите, минават през средите им и следва, че са ъглополовящи на централните ъгли [tex]\angle DOA[/tex] и [tex]\angle BOC[/tex].
Гост написа:Knowledge Greedy написа:Грешен съм!![]()
Сега видях грешката си в означението на чертежа - [tex]M[/tex] и [tex]N[/tex] са среди не на хордите, а на дъгите със същите краища. За щастие не е фатално. Важното е, че идеята се запазва.[tex]OM[/tex] и [tex]ON[/tex] са перпендикулярни на хордите, минават през средите им и следва, че са ъглополовящи на централните ъгли [tex]\angle DOA[/tex] и [tex]\angle BOC[/tex].
Да, няма разлика. Въпросът ми е по решението: как да намерим останалите ъгли на триъгълника ОМN, защото това се търси, а не само ъгъл МОN?
Регистрирани потребители: Google [Bot]