Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Геометрия за 8 кл.

Геометрия за 8 кл.

Мнениеот Гост » 16 Мар 2020, 20:54

Здравейте
Имаме нужда от малко помощ за една задача.

От точка М,лежаща на окръжност,са отменени дъгите МА=82°и МВ=183°.Намерете ъгъл АМВ.
Благодаря ви предварително
Гост

Re: Геометрия за 8 кл.

Мнениеот Гост » 16 Мар 2020, 20:55

Гост написа:Здравейте
Имаме нужда от малко помощ за една задача.

От точка М,лежаща на окръжност,са отмерени дъгите МА=82°и МВ=183°.Намерете ъгъл АМВ.
Благодаря ви предварително
Гост

Мнениеот София Маданска » 08 Май 2020, 16:35

Здравейте, може ли да ми помогнете за решаването на тези 2 задачи. Благодаря предварително.
1зад. Вписаната в равнобедрения триъгълник окръжност дели бедрото на триъгълника на части с дължини 5см и 8 см. Намерете периметъра на триъгълника.
2зад. Външно вписаната окръжност, която се допира до бедрото на равнобедрен триъгълник, го дели на части с дължини 3 см и 4 см. Намерете периметъра на триъгълника.
София Маданска
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот S.B. » 09 Май 2020, 15:15

Без заглавие - 2020-05-09T155331.502.png
Без заглавие - 2020-05-09T155331.502.png (298.79 KiB) Прегледано 519 пъти
София Маданска написа:Здравейте, може ли да ми помогнете за решаването на тези 2 задачи. Благодаря предварително.
1зад. Вписаната в равнобедрения триъгълник окръжност дели бедрото на триъгълника на части с дължини 5см и 8 см. Намерете периметъра на триъгълника.
2зад. Външно вписаната окръжност, която се допира до бедрото на равнобедрен триъгълник, го дели на части с дължини 3 см и 4 см. Намерете периметъра на триъгълника.

И двете задачи се решават като се прилага свойството на допрателни към окръжност от външна точка,а именно:

Дължините на допирателните към окръжността от външна точка до допирната точка с окръжността са равни
1 Задача:
[tex]MB = NB = 5 \Rightarrow AB = 10[/tex]
$AC = BC = 5+8 = 13$
$\Rightarrow P_{ABC } = 2.13 + 10 = 36$

2 Задача :
$PB = BM = 3 , CN = CP = 4 $
$AM = AB + BM = x + 3 ; AN = AC + CN = 7 + 4$
$AM = AN \Leftrightarrow x + 3 = 7 + 4 \Leftrightarrow AB = x = 8 $
$P_{ABC } = 8 + 2.7 = 22$
Скрит текст: покажи
Моят съвет към Вас е да четете какво пише в учебника по математика!Там е написано всичко това,което аз Ви написах тук.Лесно е!Повярвайте ми! Само прочетете... :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот Гост » 19 Май 2020, 18:16

Бих искала да използвам темата за да попитам и аз една задача, която се опитах да реша, но преподавателката ми върна отговор, че не е вярна. В равностранен триъгълник е вписана окръжност с радиус 10 см. Намерете радиуса на описаната окръжност около триъгълника и височината му. Благодаря Ви предварително.
Гост

Назад към 8 клас