Да се докаже, че средите на страните на всеки успоредник за върхове на успоредник.
Ще съм страшно благодарен, ако ми помогнете с тази задача
Tinyo0 написа:Да се докаже, че средите на страните на всеки успоредник за върхове на успоредник.
Гост написа:бонус задача: ако лицето на новообразувания успоредник е 1, да се намери лицето на изходящия четириъгълник.
S.B. написа:Tinyo0 написа:Да се докаже, че средите на страните на всеки успоредник за върхове на успоредник.
Задачата е простичка,но човек трябва да знае признаците по които да познае ,че един четириъгълник е успоредник:
Признаци кога един ЧЕТИРИЪГЪЛНИК е УСПОРЕДНИК
1)Един четириъгълник е успоредник ако срещуположните му страни са 2 по 2 успоредни
2) Един четириъгълник е успоредник тогава когато срещуположните му страни са 2 по 2 равни
3) Един четириъгълник е успоредник,тогава когато една двойка срещуположни страни са хем успоредни,хем равни
4) Един четириъгълник е успоредник,когато диагоналите му се разполовяват
Всичките тези ПРИЗНАЦИ се изучават в 7 клас.
Аз избирам да доказвам по признак $3$ , а ти спокойно можеш да пробваш по някой от останалите признаци!
Разглеждам [tex]\triangle ABD[/tex]
$М$ е среда на $AB, Q$ е среда на $AD \Rightarrow MQ $ е средна отсечка $\Rightarrow MQ||BD , MQ = \frac{BD}{2}$
Разглеждам $\triangle BCD$
$N$ е среда на $BC, P$ е среда на $CD \Rightarrow NP$ е средна отсечка $\Rightarrow PN || BD , PN = \frac{BD}{2}$
$\begin{array}{|l} MQ||BD \\ PN||BD \end{array} \Rightarrow MQ||PN , \begin{cases} MQ =\displaystyle \frac{BD}{2} \\ PN = \displaystyle\frac{BD}{2} \end{cases} \Rightarrow MQ = PN $
От $\begin{cases} MQ || PN \\ MQ = PN \end{cases}$ по признак $3 \Rightarrow$ ,че четириъгълникът $MNPQ$ е УСПОРЕДНИК
Tinyo0 написа:
В 7 клас, когато от МОН казаха, че успоредник и ромб отпадат от НВО, учителката ми по математика , както и много други, просто не преподадоха този материал, а започнаха да ни подготвят за изпита. Това е причината да имам пропуски на този материа. Просто не съм го учил.
S.B. написа:Гост написа:бонус задача: ако лицето на новообразувания успоредник е 1, да се намери лицето на изходящия четириъгълник.
Тъй като не е казано,че "бонус задачата " е за 8 клас,ще използвам тригонометрия:
[tex]S_{MNPQ } = MN.NP.sin\angle MNP ,S_{ABCD } = AC.BD. sin\angle AOD[/tex]
$MN = \frac{AC}{2} = \frac{d_{1 }}{2} , NP = \frac{BD}{2} = \frac{d_{2 }}{2} , \angle MNP = \varphi$
Но $\angle DOA = \angle MNP$ като ъгли с взаимно успоредни рамене $\Rightarrow \angle DOA = \varphi$
$S_{MNPQ } = \frac{d_{1 }}{2}.\frac{d_{2 }}{2}.sin\varphi = 1 \Rightarrow d_{1 }.d_{2 }.sin\varphi = 4 $
Но $S_{ABCD } = d_{1 }.d_{2 }.sin\varphi \Rightarrow S_{ABCD } = 4$
math10.com написа:И тъй като темата е за 8-ми клас и не е никак лесно да обясним тригонометрията на осмокласниците, нека дадем решението на бонус задачата с метериал за 8-ми клас.
Гост написа:....Можем ли обаче да сравним техните периметри?
Регистрирани потребители: Google [Bot]