Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Ъгли в произволен трапец

Ъгли в произволен трапец

Мнениеот Гост » 21 Ное 2021, 12:48

Може ли някой моля да ми обясни стъпките за решаването на тази задача?
Намерете сбора на вътрешните ъгли на трапец.
Не мога да разбера съвсем условието, не знам откъде да започна. Благодаря ви предварително. :roll: :)
Гост

Re: Ъгли в произволен трапец

Мнениеот S.B. » 21 Ное 2021, 15:52

Гост написа:Може ли някой моля да ми обясни стъпките за решаването на тази задача?
Намерете сбора на вътрешните ъгли на трапец.
Не мога да разбера съвсем условието, не знам откъде да започна. Благодаря ви предварително. :roll: :)

Започни от 7 клас - теоремите за ъгли образувани при пресичането на две успоредни прави с трета.
ТЕОРЕМА:При пресичането на две успоредни прави с трета сборът на всяка двойка прилежащи ъгли е [tex]180 ^\circ[/tex]
Двете основи са успоредни прави.При пресичането им с бедрата се образуват прилежащи ъгли,сборът на които е [tex]180^\circ[/tex]
При едното бедро има два прилежащи ъгъла чийто сбор е [tex]180 ^\circ[/tex]и при другото два със сбор [tex]180 ^\circ \Rightarrow[/tex]общо [tex]360 ^\circ[/tex]
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5323

Мнениеот KOPMOPAH » 21 Ное 2021, 17:29

Сумата на вътрешните ъгли на ПРОИЗВОЛЕН ЧЕТИРИЪГЪЛНИК е $360^\circ$. Лесно можеш да докажеш това, като прекараш единия диагонал. Четириъгълникът се разделя на два триъгълника, сумата на ъглите на всеки от тях е по $180^\circ$ или общо $360^\circ$.
Доколкото всеки трапец е и четириъгълник, горното доказателство е валидно. Друг е въпросът, че при трапеца има две успоредни страни, което предполага, без да е задължително, използването на сумата на прилежащи ъгли, както е посочено от S.B.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Мнениеот Гост » 22 Ное 2021, 11:05

Да, благодаря ви! Разбрах я задачата, реших я по 2-рия начин (с триъгълниците).
Гост

Назад към 8 клас