Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

триъгълник описан около окръжност

триъгълник описан около окръжност

Мнениеот prodanov » 04 Сеп 2010, 20:34

Урока е "Окръжност описана около тригълник". Ето задачката:
Намерете ъглите на триъгълник, ако височината и медианата през един от върховете разделят ъгъла на този връх на три равни части

Интерестното е ,че три часа я млатих и нищо не направих, седнах да направя чертеж за темата във форума и видях нещо. :lol:
Проблема е, че в урока никъде не е упоменато и за това ще питам директно въпрос.

Чертежа е голям и няма как да го вкарам директно в поста, ето директен линк: чертеж.

След като го направих на пейнт ми дойде идеята в главата - в правоъгълен триъгълник центъра на описаната окръжност е средата на хипотенузата, така ли? Никъде из учебника не намерих подобно твърдение. :(

Та, понеже не е дадена окръжност в условието, решението ми:

Построяваме окръжност, центъра се пада точка М(Медианата в АВС) => АМ=МВ=МС => триъгълник АМС е равностранен.
=>Алфа = 60 градуса => х = 30 градуса или ъглите на триъгълника са 90,60,30.

Въпрос 1: Вярно ли е че центъра на всяка окръжност в правоъгълен триъгълник е средата на хипотенузата?
Въпрос 1.1: Може ли да се използва обратното на това? Ако средата на най-голямата страна в един триъгълник е центъра, тогава срещуположният ? ъгъл е 90 градуса?
Въпрсо 2: Мога ли да започна задачата по тоя начин, като начертая окръжност?
Въпрос 2.1: Въобще мога ли да напиша решението така "Построяваме три симетрали, те имат обща точка М - център на окръжността, ама то М е среда на АВ". Притеснява ме това, че по условие не е дадено ,че триъгълника е правоъгълен и въобще не бих могъл да направя такъв чертеж ако не знаех, че С е 90 градуса.
Въпрос 2.2: Правилно ли съм я е решил, това ли е начина?

След тази случка забравям за чертежите "на око". Пейнта уби рибата, дано има такава теорема.

Мерси предварително! :)
prodanov
Напреднал

Рейтинг: 10

Re: триъгълник описан около окръжност

Мнениеот PodpalvachkaTa666 » 04 Сеп 2010, 22:23

Здравей:) Първо да кажа,че не съм математик, така че не гарантирам за казаното от мен:) Но ето какво мисля:
Въпрос 1: Вярно ли е че центъра на всяка окръжност в правоъгълен триъгълник е средата на хипотенузата?
Отговор: Центъра на всяка ОПИСАНА окръжност около правоъгален триъгълник е средата на хипутенузата му :) Дам,това е така.
Въпрос 1.1: Може ли да се използва обратното на това? Ако средата на най-голямата страна в един триъгълник е центъра, тогава срещуположният ? ъгъл е 90 градуса?
Отговор: Мисля че да,но пак повтарям ако е център на Описаната окръжност... с вписаната нещата не стоят по този начин.
Въпрсо 2: Мога ли да започна задачата по тоя начин, като начертая окръжност?
Отговор: Ами.. мисля,че не защото никъде в условието не пише за описана окръжност. Според мен щом докажеш,че АМС е равнобедрен/но не чрез окръжност,виж най-отдолу/=> АМ=МВ(по условие е медиана)=СМ(от развноб.триъгълник). Триъгълник на който дължината на медианата е равна на 1/2 от страна срещу която е прекарана е правоъгълен. При правоъгълният триъгълник винаги медианата към хипотенузата е 1/2 от нея. И това е... щом е правоъгълен ...вече ти е ясно:) Ще ти прекрепя чартеж,в който не знаем какъв е тригълника,но знаем,че медианата е 1/2 от страната и ще докажем че е правоъгълен:)
Въпрос 2.1: Въобще мога ли да напиша решението така "Построяваме три симетрали, те имат обща точка М - център на окръжността, ама то М е среда на АВ". Притеснява ме това, че по условие не е дадено ,че триъгълника е правоъгълен и въобще не бих могъл да направя такъв чертеж ако не знаех, че С е 90 градуса.
Отговор: Мисля,че предният отговаря и на този :) Дори не се задълбочих за това нещо със симетралите :D Много сложно ми се стори :Р
Въпрос 2.2: Правилно ли съм я е решил, това ли е начина?
Отговор: Общо взето да:)

разгледай [tex]\Delta AHC[/tex]

[tex]\alpha = 90 - x[/tex]

[tex]\Delta MHC[/tex]

[tex]\angle HMC = 90-x[/tex]

И алфа и ъгъл НМС са равни на 90-х ==> ъгъл алфа е равен на ъгъл НМС => тригълник АМС е равнобедрен . И това е...

П.П : Надявам се да не съм писала пълни глупости,отново казвам,че не съм математик. Ако греша за нещо-поправете ме! :oops:
Прикачени файлове
zadacha.JPG
zadacha.JPG (10.5 KiB) Прегледано 1487 пъти
PodpalvachkaTa666
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот prodanov » 05 Сеп 2010, 00:14

Мерси за изчерпателният отговор. Да, въпросите ми са за описана окръжност. :)

Но не разбрах как AC=AM=MB?
Да, по условие CH е височина и ъгълополувяща,ACM e равнобедрен(AC=CM). По условие АМ=МВ, но как АС=АМ? Триъгълника в действителност е равностранен, но не знам как да го докажа ако не с окръжност. Урока е за окръжности и това ме наведе на тая мисъл.
Т.е не разбирам как се доказва ,че основата АМ е равна на бедрата в АСМ?

П.П ето ми чертежа в умален вариант:
Изображение
prodanov
Напреднал

Мнениеот PodpalvachkaTa666 » 05 Сеп 2010, 00:52

Но защо ти е да доказваш,че е равностранен? :roll: Той е,защото като докажеш,че АВС е правоъгълен значи правият ъгъл е 3х=90 и едното х-че е 30,а в триъгълник АМС, ъгъл АСМ=2х=60==> Тригълникът е рабнобвдрен с ъгъл 60 ==> равностранен... Значи Алфа = 2х. Не знам,възможно е и оркъжностите да имат пръст в цялата работа,но не мога да се сетя :D
Извинявай,че пиша така,но ми се спи и ме мързи да пиша всичко както трябва с формулките и ознаенията:)
PodpalvachkaTa666
Нов

Мнениеот amsara » 05 Сеп 2010, 01:15

ми аз не съм верно още 8 клас, но мисля че написаното като решение на чертежа не е вярно. :roll:
С тези означения за медиана, равна на половината страна, автоматично е прието, че триъгълникът е правоъгълен.А това не е зададено изобщо, трябва да се докаже.
Без да съм учила вписани и описани окръжности, успях да докажа че триъгълникът е правоъгълен.Ще споделя решението си.
Нека триъгълникът е ?ABC.СМ-медиана, СН-височина
По условие ACH=HCM=BCM=?
От сбора на ъгли в ? имаме:
?+2?+90=180 или ?+2?=90
?+?+90=180 или ?+?=90
?+2?=?+?
?+?+?=?+?
?+?=?
CMA -външен ъгъл в ?BCM, CMA=?+?=?
Тогава CAM=CMA=? и ?AMC - равнобедрен
Тогава за този триъгълник CH=m=l=h
AH=HM=x, AM=MB=2x
Спускаме перпендикуляр от М към ВС с пресечна точка Р.
От свойството на ъглополовящата СМ излиза, че НМ=MP=х
Разглеждаме правоъгълен триъгълник MBP с катет х и хипотенуза 2х.По теорема срещу ъгъл от 30°
в правоъгълен ? лежи 1/2 от хипотенузата.Следователно ?=30°
PMB=180-90-30=60°
AMP=180-60=120°
?HMC еднакъв на ?PMC по равни катет и хипотенуза
HMC=PMC=?=120/2=60°
60+30+AСВ=180
AСВ=90° ;)
Леле по нощите колко грешки бях допуснала с буквите,след 3 корекции поредни най-накрая ги оправих и отивам да спя. :mrgreen:
Последна промяна amsara на 05 Сеп 2010, 01:35, променена общо 3 пъти
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот PodpalvachkaTa666 » 05 Сеп 2010, 01:18

Ние говорихме,че АМС е равностранен :) За това че АВС е правоъгълен всички сме на едно мнение.
И твоето решение ми харесва,въпреки че умирам за сън и не го догледах до края,но съм сигурна че е завършило толкова добре колкото е и започнало :) Дам,интересно е да видиш как всеки си я решава различно,в крайна сметка всички получаваме еднакви резултати.И аз я реших без окръжност,с прости сметки и вероятно може би твоето е по-добро,защото е по-добре обосновано.Не знам,не му разбирам особено както вече казах :)) Аз един триъгълник с описана оръжност не мога да оправя пък се очаква да решавам диференциални уравнения от Висшата математика :D Положението е трагично! Лека вечер пожелавам :))
PodpalvachkaTa666
Нов

Мнениеот prodanov » 05 Сеп 2010, 10:17

Мерси отново за изчерпателните отговори!

Един последен въпрос.
amsara написа:Спускаме перпендикуляр от М към ВС с пресечна точка Р.
От свойството на ъглополовящата СМ излиза, че НМ=MP=х

Какво е това свойство? :)
prodanov
Напреднал

Мнениеот PodpalvachkaTa666 » 05 Сеп 2010, 10:31

[tex]\Delta HMC[/tex] еднакъв на [tex]\Delta PMC[/tex]

HM=MP
PodpalvachkaTa666
Нов

Мнениеот prodanov » 05 Сеп 2010, 10:55

4ти признак, сега разбрах. Хитро, мерси!
prodanov
Напреднал

Мнениеот amsara » 05 Сеп 2010, 11:13

PodpalvachkaTa666 написа:[tex]\Delta HMC[/tex] еднакъв на [tex]\Delta PMC[/tex]

HM=MP

Редът е малко обратен, еднаквостта се доказва едва след доказано равенство на двете страни.А това равенстно се доказва от своя страна точно със свойството на ъглополовящата. ;) Последното гласи, че всяка точка от една ъглополовяща се намира на равни разстояния от раменете на съответния ъгъл.Тези разстояния са перпендикулярни, затова направих и допълнителното построение на перпендикуляра. Така се доказва равенството на НМ и МР.Едва след това вече разглеждаме еднаквостта, двата триъгълника са правоътълни и са еднакви по равен катет и обща хипотенуза. :D
Аватар
amsara
Математик

Мнениеот PodpalvachkaTa666 » 05 Сеп 2010, 11:30

amsara написа:
PodpalvachkaTa666 написа:[tex]\Delta HMC[/tex] еднакъв на [tex]\Delta PMC[/tex]

HM=MP

Редът е малко обратен, еднаквостта се доказва едва след доказано равенство на двете страни.А това равенстно се доказва от своя страна точно със свойството на ъглополовящата. ;) Последното гласи, че всяка точка от една ъглополовяща се намира на равни разстояния от раменете на съответния ъгъл.Тези разстояния са перпендикулярни, затова направих и допълнителното построение на перпендикуляра. Така се доказва равенството на НМ и МР.Едва след това вече разглеждаме еднаквостта, двата триъгълника са правоътълни и са еднакви по равен катет и обща хипотенуза. :D

Дам,Даммм,има такова своийство.Но си помислих....Не може ли еднаквостта да се докаже и по признак? :?: Имаме два правоъгълни триъгълника.Еднакви са по хипотенуза и 2 прилежащи ъгли. Хипутенузата им е обща,имат по един еднакъв ъгъл-х следователно и другите са равни другите са равни. Както и да е,няма значение :mrgreen:
PodpalvachkaTa666
Нов

Мнениеот amsara » 05 Сеп 2010, 11:33

Да, сега като погледнах-наистина може и така.Но вслучая по-важно е самото даказване на равните страни за да получим катет, който е половината от хипотенузата и така да стигнем до ъгъл 30°.А по кой признак сме доказали еднаквостта не е толкова важно. :D
Аватар
amsara
Математик

Мнениеот PodpalvachkaTa666 » 05 Сеп 2010, 12:22

amsara написа:Да, сега като погледнах-наистина може и така.Но вслучая по-важно е самото даказване на равните страни за да получим катет, който е половината от хипотенузата и така да стигнем до ъгъл 30°.А по кой признак сме доказали еднаквостта не е толкова важно. :D

Напълно съгласна ! :D
PodpalvachkaTa666
Нов

Назад към 8 клас