Намерете ъглите на триъгълник, ако височината и медианата през един от върховете разделят ъгъла на този връх на три равни части
Интерестното е ,че три часа я млатих и нищо не направих, седнах да направя чертеж за темата във форума и видях нещо.
Проблема е, че в урока никъде не е упоменато и за това ще питам директно въпрос.
Чертежа е голям и няма как да го вкарам директно в поста, ето директен линк: чертеж.
След като го направих на пейнт ми дойде идеята в главата - в правоъгълен триъгълник центъра на описаната окръжност е средата на хипотенузата, така ли? Никъде из учебника не намерих подобно твърдение.
Та, понеже не е дадена окръжност в условието, решението ми:
Построяваме окръжност, центъра се пада точка М(Медианата в АВС) => АМ=МВ=МС => триъгълник АМС е равностранен.
=>Алфа = 60 градуса => х = 30 градуса или ъглите на триъгълника са 90,60,30.
Въпрос 1: Вярно ли е че центъра на всяка окръжност в правоъгълен триъгълник е средата на хипотенузата?
Въпрос 1.1: Може ли да се използва обратното на това? Ако средата на най-голямата страна в един триъгълник е центъра, тогава срещуположният ? ъгъл е 90 градуса?
Въпрсо 2: Мога ли да започна задачата по тоя начин, като начертая окръжност?
Въпрос 2.1: Въобще мога ли да напиша решението така "Построяваме три симетрали, те имат обща точка М - център на окръжността, ама то М е среда на АВ". Притеснява ме това, че по условие не е дадено ,че триъгълника е правоъгълен и въобще не бих могъл да направя такъв чертеж ако не знаех, че С е 90 градуса.
Въпрос 2.2: Правилно ли съм я е решил, това ли е начина?
След тази случка забравям за чертежите "на око". Пейнта уби рибата, дано има такава теорема.
Мерси предварително!

Меню