Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача-окръжност

Задача-окръжност

Мнениеот Гост » 17 Мар 2023, 10:49

Някой може ли да помогне.
Прикачени файлове
IMG_20230317_104447.jpg
IMG_20230317_104447.jpg (923.56 KiB) Прегледано 450 пъти
Гост

Re: Задача-окръжност

Мнениеот Гост » 17 Мар 2023, 19:01

Мисля, че условието е сгрешено и r1=r2
Гост

Мнениеот Гост » 19 Мар 2023, 21:29

Аз така си я реших.
Прикачени файлове
ое.jpg
ое.jpg (232.08 KiB) Прегледано 408 пъти
Гост

Мнениеот Гост » 20 Мар 2023, 02:12

mnogo se radvam, che vse poveche hora prestavat da robuvat na latex i geogebra; ne sum chel dokazatelstvoto...
Гост

Мнениеот S.B. » 20 Мар 2023, 09:52

Гост написа:Аз така си я реших.

Не сте я решили просто"така",а сте коригирали условието,така,че да Ви е удобно да я решите,като сте приели,че [tex]r_{1 } = r_{2 } = r[/tex]
Колкото и да не сте съгласен - това не може да бъде решение на задачата.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот S.B. » 20 Мар 2023, 09:59

Гост написа:mnogo se radvam, che vse poveche hora prestavat da robuvat na latex i geogebra; ne sum chel dokazatelstvoto...

Като се има предвид,че това се заявява от потребител,който дори не може да си служи с кирилица ,мисля,че всякакъв коментар ще бъде излишен!
Все пак ще Ви отговоря с една басня на Крилов:
Когато лисицата не успява да достигне апетитното грозде,тя си тръгва с думите:

...Знам! На глед си хубаво, но киселиш!

И накрая ще завърша пак с цитат от басня на Крилов:

.....Таз басня бих могъл да поясня със примери по-дръзки,но се боя да не разсърдя всички гъски!
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот ammornil » 20 Мар 2023, 15:00

Гост написа:S.B. sukrashtenie *** ?

Ето затова може да се наложи да се спрат отговори от нерегистрирани потребители и да се разреши на "Гост" потребители само да започват нова тема с питане...

Като някой който прави доста грешки в този сайт и получава заслужени критики, за да се научи да вминава в сметките, бих искал да Ви посъветвам да приемате критиката като комплимент: някой го е грижа да станете по-добър в уменията си да решавате проблеми. Научете се да благодарите на такива хора, а не да ги обижате, не само в Интернет, но и в живота извън виртуалната мрежа.

Анонимността не е защита. Ние ще се ядосаме за момент, но ще ни мине, а Вие трябва да живеете със себе си всеки миг от живота си.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1776

Мнениеот ammornil » 20 Мар 2023, 15:07

Гост написа:mnogo se radvam, che vse poveche hora prestavat da robuvat na latex i geogebra; ne sum chel dokazatelstvoto...

Публикуването на решенията в снимки прави последващото търсене на вече дадени решения от други потенциално заинтересовани лица невъзможно.

Чертаенето в електронна среда има предимството да дава възможност за "почистване на ненужното" и "адаптиране на изгледа" когато решението покаже специфични характеристики, които не са видни в началото на решението.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
Аватар
ammornil
Математик

Мнениеот Гост » 20 Мар 2023, 20:53

ammornil написа:
Гост написа:S.B. sukrashtenie *** ?

Ето затова може да се наложи да се спрат отговори от нерегистрирани потребители и да се разреши на "Гост" потребители само да започват нова тема с питане...

Като някой който прави доста грешки в този сайт и получава заслужени критики, за да се научи да вминава в сметките, бих искал да Ви посъветвам да приемате критиката като комплимент: някой го е грижа да станете по-добър в уменията си да решавате проблеми. Научете се да благодарите на такива хора, а не да ги обижате, не само в Интернет, но и в живота извън виртуалната мрежа.

Анонимността не е защита. Ние ще се ядосаме за момент, но ще ни мине, а Вие трябва да живеете със себе си всеки миг от живота си.

ammornil, za kvo govorish? ne sum puskal i reshaval zadachata...
Гост

Мнениеот Гост » 20 Мар 2023, 20:59

ammornil написа:

Публикуването на решенията в снимки прави последващото търсене на вече дадени решения от други потенциално заинтересовани лица невъзможно.

Чертаенето в електронна среда има предимството да дава възможност за "почистване на ненужното" и "адаптиране на изгледа" когато решението покаже специфични характеристики, които не са видни в началото на решението.

zabranil li sum na njakogo na gi izpolzva?
Гост

Мнениеот Гост » 21 Мар 2023, 09:40

Някой беше написал, че съм коригирал задачата, като съм приел че r1=r2 . Съгласен съм, но ако са различни май ACBD не е ромб(не съм сигурен).Може ли човека ,който го беше написал да ми изпрати своето решение (при r1 и r2-различни ), Благодаря:)
Гост

Мнениеот ammornil » 21 Мар 2023, 10:57

Гост написа:Някой беше написал, че съм коригирал задачата, като съм приел че r1=r2 . Съгласен съм, но ако са различни май ACBD не е ромб(не съм сигурен).Може ли човека ,който го беше написал да ми изпрати своето решение (при r1 и r2-различни ), Благодаря:)

Прав(а) сте, че за да е изпълнено условие (б) окръжностите трябва да имат равни радиуси, но това не е дадено в задачата и не се иска да се определят условията при които фигурата ще бъде ромб.

Приложените чертежи удовлетворяват условието на задачата.

В общия случай, [tex]О_{1}NO_{2}M[/tex] е делтоид (изпъкнал четириъгълник и две по две съседни страните са равни). За [tex]ACBD[/tex] не може да се каже много, освен че диагонлите му са взаимно перпендикулярни. При така зададеното условие, не мисля че (б) може да се докаже, защото просто не е вярно в най-общия случай.
[tex][/tex]
Screenshot 2023-03-21 084714.png
Screenshot 2023-03-21 084714.png (69.43 KiB) Прегледано 339 пъти

Screenshot 2023-03-21 085449.png
Screenshot 2023-03-21 085449.png (68.34 KiB) Прегледано 339 пъти

Screenshot 2023-03-21 090201.png
Screenshot 2023-03-21 090201.png (53.05 KiB) Прегледано 339 пъти
Аватар
ammornil
Математик

Назад към 8 клас