Гост написа:mozhe li masata da ima i druga forma?
peyo написа:Гост написа:mozhe li masata da ima i druga forma?
Интересно ако масата има форма на квадрат със страна 2d (d диаметър на монетата).
Тогава ако първия сложи монетата в средата печели. Ако я сложи където и да е, мисля че ще загуби, но не съм сигурен.
ptj написа:Стратегията на КОРМОРАН работи за всяка централно-симетрична фигура.
Две окръжностиpeyo написа:ptj написа:Стратегията на КОРМОРАН работи за всяка централно-симетрична фигура.
Да видим друга задача. А каква трябва да е фигурата където втория винаги ще спечели?
pal702004 написа:peyo написа:[quote="ptj"
Стратегията на КОРМОРАН работи за всяка централно-симетрична фигура./quote]
Да видим друга задача. А каква трябва да е фигурата където втория винаги ще спечели?[/quote]Две окръжности[/quote][/quote][/quote]
ptj написа:Има, обаче ще си отговориш сам защо!
ptj написа:Вероятно проблема ти е, че взимаш винаги централно симетрични фигури.![]()
Най- типия пример: Вземи един равностранен триъгълник и впиши в него 4 окръжности с максимален радиус, без да се покриват една друга.
Тогава за този триъгълник има стратегия за втория играч, че да е възможно да се впишат или само 4 или само 2 такива окръжности.
ptj написа:Нещо грешиш. Образа на равноистранен тръгълник при централна симетрия спрямо неговия център е
съвсем друг равностраненен триъгълник (различен от първообраза).
ptj написа:Опитай с правилен петоъгълник. Една окръжност в центъра и останалите 5 да се допират вътрешно до двете съседнини на всеки ъгъл страни.
Последно най-късото растояние между централната окръжност и всяка една от отаналите да е равно на половината от радиуса им (еднакъв за всичките 6).
ptj написа:Това, което си нарисувал е различно. Първия отново печели, ако с централната "захапе" 3 от останалите.
ptj написа: Аз исках разстояние между централната и останалите [tex]\frac{r}{2}[/tex].
Идеята е да могат да се разположат 6 (или евентуално 4).
ptj написа:Мисля, че петоъгълника е добър, защото има осеви симетрии (изобразяваща го в себе си) спрямо коя да е от височините му.
Всичко, което ни трябва, е да в възможно винаги върху една от височините да се разположат първите две окръжности (,но не и 3).
ptj написа:Може да се докаже, че за фигури, които се изобразяват в себе си, чрез произволна еднаквост, печеливш е винаги първия.
Затова и не можахме да намерим печеливша конфигурация за втория играч при правилен петоъгълник.
П.П. Възможните еднаквости са централна симетрия, ротация и осева симетрия.
Регистрирани потребители: Google [Bot]