Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

задачка-закачка с калории

задачка-закачка с калории

Мнениеот bostanjy » 06 Апр 2024, 14:40

колко колории/килокалории ще изразходва един човек, ако пренесе тежест от 9 кг. на разстояние 1 км.?
bostanjy
Нов

Рейтинг: 3

Re: задачка-закачка с калории

Мнениеот ammornil » 06 Апр 2024, 21:05

bostanjy написа:колко колории/килокалории ще изразходва един човек, ако пренесе тежест от 9 кг. на разстояние 1 км.?
[tex]E=F\cdot{\Delta{s}} \\ \quad F=m\cdot{g}=9\cdot{9,81}=88,29[N] \\ \quad \Delta{s}=10^{3}[m][/tex]$$ E=88290[J] $$[tex]1[J]=0.000239006[kcal] \Rightarrow[/tex]$$ E=21,10184[kcal]=21101,84[cal] $$
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1774

Мнениеот pipi langstrump » 07 Апр 2024, 01:27

ammornil написа:[tex]E=F\cdot{\Delta{s}} \\ \quad F=m\cdot{g}=9\cdot{9,81}=88,29[N] \\ \quad \Delta{s}=10^{3}[m][/tex]$$ E=88290[J] $$[tex]1[J]=0.000239006[kcal] \Rightarrow[/tex]$$ E=21,10184[kcal]=21101,84[cal] $$

Това в никой случай не може да е вярно. Така, както е зададена, задачата е неопределена и никакво конкретно решение не може да се напише.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 196

Мнениеот peyo » 07 Апр 2024, 05:44

pipi langstrump написа:
ammornil написа:[tex]E=F\cdot{\Delta{s}} \\ \quad F=m\cdot{g}=9\cdot{9,81}=88,29[N] \\ \quad \Delta{s}=10^{3}[m][/tex]$$ E=88290[J] $$[tex]1[J]=0.000239006[kcal] \Rightarrow[/tex]$$ E=21,10184[kcal]=21101,84[cal] $$

Това в никой случай не може да е вярно. Така, както е зададена, задачата е неопределена и никакво конкретно решение не може да се напише.

Ха, интересен въпрос! Има ли случай това да би могло да е вярно?! Това което се сещам е ако тежестта е закачена на макара (без триене) закачена на 1 км височина и тежестта е вързана в кръг на 2 км въже (за да компенсираме тежестта на въжето, или и въжето ще искаме да няма маса). Тогава ако въпросния човек издърпа тежестта нагоре, то сигурно ще изразходва 21101,84[cal] . Ама пак ми се виждат нещо много, но може и да я вярно.
peyo
Математик

Рейтинг: 663

Мнениеот bostanjy » 07 Апр 2024, 07:48

'Това в никой случай не може да е вярно. Така, както е зададена, задачата е неопределена и никакво конкретно решение не може да се напише.'

мда, извинявам се, това не го съобразих! не съм професионален математик. но да поправим условието. ето при какви условия ще се извършва пренасянето:

човек взема в ръцете си (повдига от земята) две гирички по 4.5 кг. по една гиричка във всяка ръка. когато гиричките са в ръцете му те са на 0.7 м от повърхността на земята. човекът върви обут в домашни гумени чехли, средно твърди, средно меки - китайско производство, по повърхност от ламиниран паркет с наклон от 0 градуса. и така като е с гиричките в ръце, крачи из хола и изминава разстояние от един километър. та при тези условия как стоят нещата, вие как бихте го изчислили?
bostanjy
Нов

Мнениеот pipi langstrump » 07 Апр 2024, 09:44

bostanjy написа:'мда, извинявам се, това не го съобразих! не съм професионален математик. но да поправим условието. ето при какви условия ще се извършва пренасянето:

човек взема в ръцете си (повдига от земята) две гирички по 4.5 кг. по една гиричка във всяка ръка. когато гиричките са в ръцете му те са на 0.7 м от повърхността на земята. човекът върви обут в домашни гумени чехли, средно твърди, средно меки - китайско производство, по повърхност от ламиниран паркет с наклон от 0 градуса. и така като е с гиричките в ръце, крачи из хола и изминава разстояние от един километър. та при тези условия как стоят нещата, вие как бихте го изчислили?

Аз бих го изчислил като намеря емпирична формула, по която се изчислява. Например от тази статия. Както се вижда, първата зависимост е от теглото на човека (към което трябва да добавим и допълнителната тежест). После трябва да се умножи с подходящ коефициент, който се определя от интензивността на физическото натоварване. Накрая се умножава по времето на действието и се получава някаква приблизителна стойност. Без да е дадено това тая задача нито е математическа, нито физична, да не говорим пък да е за 8 клас.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот pipi langstrump » 07 Апр 2024, 09:57

peyo написа:Ха, интересен въпрос! Има ли случай това да би могло да е вярно?! Това което се сещам е ако тежестта е закачена на макара (без триене) закачена на 1 км височина и тежестта е вързана в кръг на 2 км въже (за да компенсираме тежестта на въжето, или и въжето ще искаме да няма маса). Тогава ако въпросния човек издърпа тежестта нагоре, то сигурно ще изразходва 21101,84[cal] . Ама пак ми се виждат нещо много, но може и да я вярно.

Не е много, даже е много малко и доста далече от действителното даже и в тоя случай. Все пак човека не е машина с КПД 100%. На ден нормално се изразходват 2500-3000 kcal, така че 21 kcal са едно нищо, но за такова усилие ще се изгорят поне 100 kcal.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот bostanjy » 13 Юни 2025, 08:05

може би от физична гледна точка по-правилният въпрос трябваше да бъде:
каква сила е необходима (въобще, по принцип) за да се преместят или пренесат (не знам кой е по-коректния термин) 9 кг. на един километър разстояние на височина 1 метър над земната повърхност. като земната повърхност е на примерно ... 2 метра над морското равнище?

мисля, че в случая става въпрос за сила измервана в нютон-метра.

обаче, тоя въпрос май е за категория 'физика'.
bostanjy
Нов

Назад към 8 клас