Моля за помощ. Получавам отрицателна дискриминанта. Нали S и на двете животни е 36, а уравнението е t(кост.)+3=t(тар.)?
Т. е. 36/х +3 = 36/(х+6).
$\\[6pt]$Уравнението което сте съставили е грешно. Времето на костенурката минус три минути е времето на таралежа или времето на таралежа плюс три минути е времето на костенурката. Вашият израз показва, че времето на костенурката плюс три минути е времето на таралежа , което не е даденото по условие.$\\[12pt]$Нека скоростта на таралежа е $x$ метра в минута, тогава скоростта на костенурката е $x-6$ метра в минута. За времената, за които двете животни изминават $36$ метра, имаме следното равенство $$ \dfrac{36}{x} +3= \dfrac{36}{x-6} $$Гост написа:Моля за помощ. Получавам отрицателна дискриминанта. Нали S и на двете животни е 36, а уравнението е t(кост.)+3=t(тар.)?
Гост написа:Моля за помощ. Получавам отрицателна дискриминанта. Нали S и на двете животни е 36, а уравнението е t(кост.)+3=t(тар.)?
...
— Внимавайте, вие двете, защото това е много важно! — каза Пъстрият леопард. — Майка ми каза, щом срещна Таралеж, да го пусна във водата, за да се разгъне; а щом срещна Костенурка, да я изчопля от черупката й с лапа. Но кое от вас е Таралеж и кое Костенурка? Кълна се в петната си, не ми е ясно!
— А добре ли си запомнил какво е казала майка ти? — каза Хоцко-боцко. — Сигурен ли си, че ти е казала точно така? Може би тя ти е казала, щом разгънеш Костенурка, да я изчоплиш от водата, а щом срещнеш Таралеж, да го пуснеш върху черупката му?
— Да, добре ли си спомняш какво ти е казала? — каза Бавна-плавна.
— Може би ти е казала, щом срещнеш Таралеж, да му пуснеш вода в черупката, а щом изчоплиш Костенурка, да си разгънеш лапата?
— Не беше така! — каза Пъстрият ягуар, но се чувстваше малко объркан и каза: — Все пак повторете ми го по-ясно, моля!
— Щом пуснеш лапата си във водата, трябва да я разгънеш с Таралеж — каза Хоцко-боцко. — Това е главното, запомни го!
— А пък щом разгънеш Костенурка в лапата си — каза Бавна-плавна, — трябва да изчоплиш водата с черупка. Какво има за разбиране?
— Петната ме засърбяха от вас! — каза Пъстрият ягуар. — И после, никой не ви е искал съвет. Аз питах само кое от вас е Таралеж и кое Костенурка.
— Това няма да ти кажа — каза Хоцко-боцко. — Но ако настояваш, можеш да ме изчоплиш от черупката ми.
— Аха! — каза Пъстрият ягуар. — Сега знам — ти си Костенурка. Мислеше, че няма да те позная, а? Сега ще видиш!...
Регистрирани потребители: Google [Bot]