Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Моделиране с дробни уравнения

Моделиране с дробни уравнения

Мнениеот Гост » 27 Май 2025, 20:34

Моля за помощ. Получавам отрицателна дискриминанта. Нали S и на двете животни е 36, а уравнението е t(кост.)+3=t(тар.)?
Т. е. 36/х +3 = 36/(х+6).
Прикачени файлове
IMG_20250527_212846.jpg
IMG_20250527_212846.jpg (230.88 KiB) Прегледано 215 пъти
Гост

Re: Моделиране с дробни уравнения

Мнениеот ammornil » 27 Май 2025, 23:02

Гост написа:Моля за помощ. Получавам отрицателна дискриминанта. Нали S и на двете животни е 36, а уравнението е t(кост.)+3=t(тар.)?
$\\[6pt]$Уравнението което сте съставили е грешно. Времето на костенурката минус три минути е времето на таралежа или времето на таралежа плюс три минути е времето на костенурката. Вашият израз показва, че времето на костенурката плюс три минути е времето на таралежа , което не е даденото по условие.$\\[12pt]$Нека скоростта на таралежа е $x$ метра в минута, тогава скоростта на костенурката е $x-6$ метра в минута. За времената, за които двете животни изминават $36$ метра, имаме следното равенство $$ \dfrac{36}{x} +3= \dfrac{36}{x-6} $$
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1774

Мнениеот S.B. » 27 Май 2025, 23:24

Гост написа:Моля за помощ. Получавам отрицателна дискриминанта. Нали S и на двете животни е 36, а уравнението е t(кост.)+3=t(тар.)?

Без заглавие - 2025-05-28T001322.385.png
Без заглавие - 2025-05-28T001322.385.png (220.19 KiB) Прегледано 200 пъти

Костенурката се движи по-бавно , следователно времето за което тя изминава 36 м. е по- голямо от времето на таралежа.

$$\frac{36}{x} > \frac{36}{x + 6}$$
както виждате числителите са равни ,но знаменателят на втората дроб е по-голям от знаменателя на първата дроб.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5312

Мнениеот KOPMOPAH » 01 Юни 2025, 01:11

...
— Внимавайте, вие двете, защото това е много важно! — каза Пъстрият леопард. — Майка ми каза, щом срещна Таралеж, да го пусна във водата, за да се разгъне; а щом срещна Костенурка, да я изчопля от черупката й с лапа. Но кое от вас е Таралеж и кое Костенурка? Кълна се в петната си, не ми е ясно!

— А добре ли си запомнил какво е казала майка ти? — каза Хоцко-боцко. — Сигурен ли си, че ти е казала точно така? Може би тя ти е казала, щом разгънеш Костенурка, да я изчоплиш от водата, а щом срещнеш Таралеж, да го пуснеш върху черупката му?

— Да, добре ли си спомняш какво ти е казала? — каза Бавна-плавна.

— Може би ти е казала, щом срещнеш Таралеж, да му пуснеш вода в черупката, а щом изчоплиш Костенурка, да си разгънеш лапата?

— Не беше така! — каза Пъстрият ягуар, но се чувстваше малко объркан и каза: — Все пак повторете ми го по-ясно, моля!

— Щом пуснеш лапата си във водата, трябва да я разгънеш с Таралеж — каза Хоцко-боцко. — Това е главното, запомни го!

— А пък щом разгънеш Костенурка в лапата си — каза Бавна-плавна, — трябва да изчоплиш водата с черупка. Какво има за разбиране?

— Петната ме засърбяха от вас! — каза Пъстрият ягуар. — И после, никой не ви е искал съвет. Аз питах само кое от вас е Таралеж и кое Костенурка.

— Това няма да ти кажа — каза Хоцко-боцко. — Но ако настояваш, можеш да ме изчоплиш от черупката ми.

— Аха! — каза Пъстрият ягуар. — Сега знам — ти си Костенурка. Мислеше, че няма да те позная, а? Сега ще видиш!...
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Назад към 8 клас