keionys написа:Много ме зтрудняват следните параметрични уравнения:
1. Стойностите на параметъра p ,за които корените на уравнението y^2-(1-7p^2)y-4=0 ..
2. Намерете стойностите на параметъра с, за които уравнението cx^2+2(c-1)x+c-1=0 има не повече от един реален корен.
Моля за по-широко обяснение.. Благодаря Ви!
1089 написа:D ima kogato ima koeficient pred x^2... zatova trqbva da gleda6 dva otdelni slu4aq...
amsara написа:Тоест трябва да разгледам като втори и случая при c=0, когато просто уравнението става линейно с корен [tex]-\frac{1}{2 }[/tex], така ли?
keionys написа:Съжалявам, не съм довършил условието за задача 1-ва..
1. Стойностите на параметъра p, за които корените на уравнението y^2-(1-7p^2)y-4=0 са противоположни числа, са:
A) ±√7 В) ±√7/7
Б) √7 Г) √7/7
keionys написа:Много ме зтрудняват следните параметрични уравнения:
1. Стойностите на параметъра p ,за които корените на уравнението y^2-(1-7p^2)y-4=0 ..
2. Намерете стойностите на параметъра с, за които уравнението cx^2+2(c-1)x+c-1=0 има не повече от един реален корен.
loving_math написа:keionys написа:Много ме зтрудняват следните параметрични уравнения:
По ред...
1 зад.Квадратно уравнение е от вида [tex]ay^2+by+c=0[/tex]където а е коефициентът пред втората степен, а b - пред първата степен.В конкретния случай се пита при кои стойности на параметъра, уравнението ще има противоположни корени.Това става ,когато квадратното уравнение е непълно, от вида [tex]ay^2+c=0[/tex].Както виждаш, при такова непълно уравнение липсва първата степен на неизвестното и нейния коефициент b.Тоест на практика имаш 0yЗатова приравняваш коефициента пред у в твоето уравнение на 0.
[tex]1-7p^2=0[/tex]
[tex]7p^2=1[/tex]
[tex]p^2=\frac{1}{7 }[/tex]
[tex]p_{1,2 }=\pm \sqrt{\frac{1}{ 7} }=\pm \frac{\sqrt{7} }{7 }[/tex]
2зад.Питат те за 1 корен.Единият вариант е написаният по-горе, а другият е при коефициент пред квадратната степен 0.Защо точно 0?Защото при нула квадратната степен ще отпадне и уравнението ще се превърне в линейно, тоест в такова с 1 корен.
Замести с 0 в коефициента пред първата степен и в свободния член и ще получиш въпросното линейно уравнение, чийто корен е [tex]- \frac{1}{ 2}[/tex]Това [tex]- \frac{1}{ 2}[/tex] обаче не ти е стойност на параметъра, а корен на линейното уравнения при стойност на параметъра c=0.
Тоест имаш два случая, не 3.
c=0 и c=1
keionys написа:Още една задача ме притесни.... За "противоположни корени" разбрах. За 2 различни корена знам D>0 За "няма реални корени" знам D<0. За двоен корен знам. D=0., но математическите задачи са много гадни..сега ми искат 3 различни корена... а това не го знам.. Няма теория според мен за това.. Дайте идеи как да искарам 3 корена (ралични) на следното уравнение: x^2(x^2-2x+a)=0. << Намерете стойностите на параметъра а, за които уравнението има 3 различни корена.
keionys написа:...
...
Намерете стойностите на параметъра с, за които уравнението cx^2+2(c-1)x+c-1=0 има не повече от един реален корен.
loving_math написа:Истината май е някъде по средата.. или иначе казано грешката е преди всичко в осмокласника, пуснал параметричните уравнения тук.
Споменавала съм, че имам осмокласничка у дома, която има известен афинитет към математиката,поради което има и доста натрупани сборници за 8 клас по предмета.Разтворих ги да поразгледам параметричните уравнения в тях и какво да видя.Всичките пуснати от автора примери са от сборника на Коала Прес за 8 клас.
В коментираната задача са допуснати 2 съществени грешки при преписа на условието -веднъж с поставянето на думите не повече от един корен и още веднъж с промяната на знака на свободния член.
Иска се да се намерят онези стойности на параметъра, за които уравнението
[tex]cx^2+2(c-1)x+1-c=0[/tex]има един реален корен.![]()
Ако все пак това е истинското условие на задачата, отговорите наистина са 0, 1 и 0,5 и с тях най-вероятно авторът е правил въпросните замествания..
amsara написа:Закъснявам за даскало, но да минутка ще напиша това, което ме притеснява.![]()
Остави имагинерните настрана, дори да гледаме от позицията само на 8 клас, за който си е задачата, една дискриминанта <0 води до отговор, че уравнението няма никакво решение, тоест нито един корен.А по условие се иска да има не повече от един реален корен.Е как ще стане номерът тогава?
Това, което исках да кажа е, че отговорите в случая трябва да са конкретни стойности на параметъра - 0,1,1/2, а не някакъв интервал.
keionys написа:loving_math написа:Истината май е някъде по средата.. или иначе казано грешката е преди всичко в осмокласника, пуснал параметричните уравнения тук.
Споменавала съм, че имам осмокласничка у дома, която има известен афинитет към математиката,поради което има и доста натрупани сборници за 8 клас по предмета.Разтворих ги да поразгледам параметричните уравнения в тях и какво да видя.Всичките пуснати от автора примери са от сборника на Коала Прес за 8 клас.
В коментираната задача са допуснати 2 съществени грешки при преписа на условието -веднъж с поставянето на думите не повече от един корен и още веднъж с промяната на знака на свободния член.
Иска се да се намерят онези стойности на параметъра, за които уравнението
[tex]cx^2+2(c-1)x+1-c=0[/tex]има един реален корен.![]()
Ако все пак това е истинското условие на задачата, отговорите наистина са 0, 1 и 0,5 и с тях най-вероятно авторът е правил въпросните замествания..
Всъщност има и такава задача.. и тя ме затруднява (не знам как стигаме до 1/2), но тази която съм пуснал също съществуваЗа това я пуснах..
Регистрирани потребители: Google [Bot]