Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Ротация - Затруднения

Ротация - Затруднения

Мнениеот keionys » 10 Фев 2011, 10:30

Главният ми въпрос е: Как при ротация се изобразяват фигури... Не знам принципа. Ще дам и задача за пример:

1) Даден е квадрат ABCD с пресечна точка на диагоналите O. Докажете, че квадратът се изобразява в себе си при ротация:

a) p (O; +90°) ; б) p (O; -90°) ; в) p (O; +180°)..
Ето това не ми е ясно.. Как с ротация квадрат ще се изобрази в квадрат.. Ако поже помагайте.. Моля за по-подробни обяснения.. Като на прост човек :lol:
keionys
Нов

Рейтинг: 2

Re: Ротация - Затруднения

Мнениеот loving_math » 10 Фев 2011, 12:03

Ротацията е еднаквост ;) О освен ,че е пресечна точка на диагоналите, е в случая и центърът на ротация, а отзад, на втора позиция в скобата, ти е даден ъгълът на завъртане.Неслучайно са поставени знаците плюс и минус пред него. Ако ъгълът ти е положителен, въртенето се извършва обратно на часовниковата стрелка.Ако ти е отрицателен - по часовниковата.
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Re: Ротация - Затруднения

Мнениеот keionys » 14 Фев 2011, 10:51

Тези неща ги знам.. Затруднява ме друго.. Ако да кажем имам успоредник с пресечна т. на Диагоналите О и трябва да правя ротация относно тази точка.. Това ме затруднява.. Как да си представя къде точно ще отидят ъглите на успоредника и образите на страните му.. Ако това ми го обясните подробно както ми обяснихте това по-горе ще съм благодарен :)
keionys
Нов

Рейтинг: 2

Назад към 8 клас