Преглеждайки наново учебната си тетрадка при подготовката за класното ми утре, се затрудних доста на някои от задачите .. та понеже майка ми е прекалено "заета" в момента, ще помоля вас за помощ. Ще ви кажа и докъде стигам с тях.
1. За триъгълник АВС .. съотношението за алфа:бета:гама е 2:5:3. Външно за триъгълника е построен квадрат АСМН. Ако АМхСН в точка О, големината на ъгъл ВОС е .. ?
Има и няколко възможни отговора, но аз не си позволявам да гледам точно тях .. в общи линии, работех главно по дадения чертеж и четириъгълника АОСВ, който се получава. В този четириъгълник вече знаем ъгъл В - 90 градуса, ъгъл А е 36 + х, като с х се опитвам да изразя другата половинка от А .. така мога да получа и всички ъгли на четириъгълника. После мога да разгледам и триъгълник АСО, където по мои сметки С се получава 36 градуса, а А - 54. Тогава ъгъл О в АОС е 90 градуса. Усещам,че се лутам в кръг, но и не се сещам за най-рационалното решение.
Ако разбера тази задача, ще разбера и подобната на нея, поместена на следващата страница, така че ще съм ви много благодарна за отговорите.
2. Около окръжност с радиус 3 см. е описан правоъгълен трапец АВСД, като АД е перпендикулярна на АВ, а АВ е успоредна на ДС. Ъгъл ВСД е равен на 150 градуса. Трябва да се намери периметърът и лицето на трапеца.
3. Дадено:
- Равнобедрен трапец АВСД, който е описан около k
- Ъгъл ВАД : ъгъл АДС е в съотношение 1:5
- Средна основа на трапеца : 12 см.
Търсим : Радиуса на окръжноста.
Както казах, утре имам класно, така че са ми доста спешни обясненията. Благодаря ви предварително!

Меню