Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

задачи от движение

задачи от движение

Мнениеот popoiuiou » 23 Юни 2011, 13:13

1) От два града едновременно един срещу друг тръгват два автомобила.След колко часа ще се срещнат,ако единият изминава цялото разстояние за A часа,а другият-за B часа.

според учебника трябва да се получи A.B/A+B .Щe съм благодарен ако може да разясните мистерията около отговора :)

2) Автомобил изминава половината от разстоянието м/удва града със скорост А км/h,а втората половина от пътя със скорост Б км/h .Намерете средната скорост ,с която той изминава цялото разстояние.

:|
popoiuiou
Нов

Рейтинг: 0

Re: задачи от движение

Мнениеот iboB » 23 Юни 2011, 13:44

Първата: Ами единият автомобил се движи със скорост 1 разстояние за А часа (1/А), втория същото разстояние за В часа (1/В). Ако са се срещнали в момент Х, значи първият е изминал Х/А от разстоянието, а втория Х/В. Тръгнали са от различни посоки следователно сумарно, разстоянието което са изминали е цялото, сиреч
Х/А+Х/В = 1 |общ знаменател
Х(А+В)/АВ = 1 |.АВ
Х(А+В) = АВ |:A+B
X = AB/(A+B)

Втората е прекалено лесна... Ако аз имам 6 ябълки, а ти имаш 4 ябълки, средно по колко ябълки се падат на човек? Не можеш ли да измислиш как това води до отговора на втората?
iboB
Нов

Мнениеот popoiuiou » 23 Юни 2011, 14:31

iboB написа:Първата: Ами единият автомобил се движи със скорост 1 разстояние за А часа (1/А), втория същото разстояние за В часа (1/В). Ако са се срещнали в момент Х, значи първият е изминал Х/А от разстоянието, а втория Х/В. Тръгнали са от различни посоки следователно сумарно, разстоянието което са изминали е цялото, сиреч
Х/А+Х/В = 1 |общ знаменател
Х(А+В)/АВ = 1 |.АВ
Х(А+В) = АВ |:A+B
X = AB/(A+B)

Втората е прекалено лесна... Ако аз имам 6 ябълки, а ти имаш 4 ябълки, средно по колко ябълки се падат на човек? Не можеш ли да измислиш как това води до отговора на втората?

мерси за първата :)

Нa втората според мен трябва да се получи 1/2 . А+B ,но в учебника е 2.А.B/А+B ,незнам как се получава този отговор.??
popoiuiou
Нов

Мнениеот iboB » 23 Юни 2011, 14:57

popoiuiou написа:мерси за първата :)

Нa втората според мен трябва да се получи 1/2 . А+B ,но в учебника е 2.А.B/А+B ,незнам как се получава този отговор.??

Аха моя грешка. Аз си представях че става дума за половината от времето, а то ставало дума за половината от разстоянието. След като ти обърнах внимание на това не можеш ли да се сетиш?
iboB
Нов

Мнениеот popoiuiou » 23 Юни 2011, 15:14

iboB написа:
popoiuiou написа:мерси за първата :)

Аха моя грешка. Аз си представях че става дума за половината от времето, а то ставало дума за половината от разстоянието. След като ти обърнах внимание на това не можеш ли да се сетиш?

не съм свикнал с тези задачи още,не мога да се сетя :|
popoiuiou
Нов

Мнениеот iboB » 23 Юни 2011, 16:07

Почти еквивалентна на първата, само че както първата беше за времето и имахме две времена, тук тази е за разстоянието и имаме две скорости.

Движим се А км/ч х часа и изминаваме А.х километра. Движим се с В км/ч у часа и изминаваме В.у километра. И двата пъти сме изминали еднакво разстояние: 1/2 от пътя. Значи Ах = Ву => x=By/A
Ако средната скорост е С, с нея ще изминем целия път за цялото време:
С(х+у) = Ах+Ву или (понеже Ах = Ву)
С(х+у) = 2By (заместваме х отгоре и получаваме
С(Ву/А + у) = 2Bу |.A
CBy + CAy = 2ABy |:y
CB + CA = 2AB
C(A+B)=2AB
C = 2AB/(A+B)
iboB
Нов

Назад към 8 клас