Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задачи от успоредник, ромб..и точки, лежащи на права

Задачи от успоредник, ромб..и точки, лежащи на права

Мнениеот Sara86 » 03 Яну 2012, 13:07

Така и не разбрах, когато го обясняваше госпожата в клас и сега изчетох какво съм писала и пак нещо не разбирам.. Как да докажа, че примерно 3 точки лежат на една права? Например имаме 1 успоредник. Диагоналите му се пресичат в точка О. И трябва да докажа, че средите на AB и CD и точка О лежат на една права..
Имам и още 1 задача.. На нея ми е ясно как ще стане подточка б и затова ще напиша само а). : Диагоналите на ромба ABCD се пресичат в точка О, а ъгъл В е равен на 60°. Отсечката DM(M лежи на АВ), е перпендикулярна на АВ. През точка М е построена права, успоредна на BD, която пресича AD в точка N.
а) Да се докаже, че AMON е ромб.
А моят въпрос е: Как да докажа, че страните са успоредни? На AMON.. Това, което съм доказала е, че AC е перпендикулярна на NM , AMQ и ANQ (Q - пресечната точка на AO с NM) са еднакви и съм намерила ъглите им.. И само това..
Благодаря предварително! :)
Аватар
Sara86
Фен на форума

Рейтинг: 9

Re: Задачи от успоредник, ромб..и точки, лежащи на права

Мнениеот webravex » 03 Яну 2012, 13:11

По първият ти въпрос ще отговоря сега, а после ще реша и подточка а на задачата. Принципно това, което пробвам лично аз в повечето случаи, за да докажа, че 3 или повече точки лежат на една права, е следното: Старая се да изразя ъгли, и впоследствие да получа ъгъл от 180 градуса, което ми осигурява по теорема, че точките лежат на една права. Разбира се, всеки вижда задачата по различен начин ;)
webravex
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот Sara86 » 03 Яну 2012, 13:20

webravex написа:По първият ти въпрос ще отговоря сега, а после ще реша и подточка а на задачата. Принципно това, което пробвам лично аз в повечето случаи, за да докажа, че 3 или повече точки лежат на една права, е следното: Старая се да изразя ъгли, и впоследствие да получа ъгъл от 180 градуса, което ми осигурява по теорема, че точките лежат на една права. Разбира се, всеки вижда задачата по различен начин ;)

Благодаря ти. Ще пробвам да видя какво ще направя по този начин, който каза :)
Аватар
Sara86
Фен на форума

Мнениеот Sara86 » 03 Яну 2012, 17:40

Не успях нищо да докажа по този начин - поне аз не можах де.. Може ли някакви други предложения за задачата? :roll: :)
Аватар
Sara86
Фен на форума

Мнениеот Xixibg » 03 Яну 2012, 18:17

Ако сте учили средна отсечка то всичко това следва от определението , а ако все още не сте ,то тези задачи се доказват с вектори.
Xixibg

Мнениеот amsara » 03 Яну 2012, 18:19

Средни отсечки, учат се точно в 8 клас ;)
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Sara86 » 03 Яну 2012, 20:44

Ами ние учихме средна отсечка в триъгълник и в трапец.. При успоредник как точно ще стане? .. :? :)
Аватар
Sara86
Фен на форума

Мнениеот amsara » 03 Яну 2012, 21:05

Sara86 написа:Ами ние учихме средна отсечка в триъгълник и в трапец.. При успоредник как точно ще стане? .. :? :)

Нали в този успоредник пак има триъгълници :D Диагоналите му взаимно се разполовяват, значи О е среда на AC и BD. Разгледай тогава ▲-ците ABC и DBC.Какви се явяват в тях двете отсечки OM и ON, съединяващи средите на две страни?И какво следва от това?
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Sara86 » 03 Яну 2012, 22:12

amsara написа:
Sara86 написа:Ами ние учихме средна отсечка в триъгълник и в трапец.. При успоредник как точно ще стане? .. :? :)

Нали в този успоредник пак има триъгълници :D Диагоналите му взаимно се разполовяват, значи О е среда на AC и BD. Разгледай тогава ▲-ците ABC и DBC.Какви се явяват в тях двете отсечки OM и ON, съединяващи средите на две страни?И какво следва от това?

Ахааа :D те са средни отсечки успоредни съответно на BC и DA. Мерси! :)
Аватар
Sara86
Фен на форума

Назад към 8 клас