Пресечните точки на графиките на линейните функции [tex]y= x+2 , y= x-2, y = -x+2, y= -x-2[/tex] са върхове на четириъгълник с лице :
a) 8 b) 4 c) 10 d) 6
Знам отговора но не мога да го докажа . Помощ !
mishchica написа:Пресечните точки на графиките на линейните функции [tex]y= x+2 , y= x-2, y = -x+2, y= -x-2[/tex] са върхове на четириъгълник с лице :
a) 8 b) 4 c) 10 d) 6
amsara написа:mishchica написа:Пресечните точки на графиките на линейните функции [tex]y= x+2 , y= x-2, y = -x+2, y= -x-2[/tex] са върхове на четириъгълник с лице :
a) 8 b) 4 c) 10 d) 6
Достатъчно е да си знаеш теорията и ще стане. Кога графиките на две линейни функции са успоредни?Когато коефициентите им пред х са равни.Значи в твоя случай успоредни са графиките на у= х +2 и у= х-2 , както и тези на
у=-х+2 и у=-х-2. Кога две графики на функции се пресичат?Когато коефициентите им пред х са различни.Значи трябва да намерим пресечните точки на 4 двойки графики, за да намерим координатите на върховете на четириъгълника. Как се намират тези пресечни точки? С приравняване на двете функции.
x+2 = -x+2
2x=0
x=0, y=0+2=2 => A(0;2)
x+2 = -x-2
2x=-4
x=-2, y=-2+2=0 => B(-2;0)
x-2 = -x-2
2x=0
x=0, y=0-2=-2 => C(0;-2)
x-2=-x+2
2x=4
x=2, y=2-2=0 => D(2;0)
Чертаеш си четириъгълника на координатната система. Получава се квадрат ABCD. Намираш лицето му като сбор от лицата на 4 еднакви равнобедрени правоъгълни триъгълника. Или като полупроизведение на диагоналите.
S= 8 cm^2
Регистрирани потребители: Google [Bot]