Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Да се начертае образа на квадрат при ротация с център O

Да се начертае образа на квадрат при ротация с център O

Мнениеот mishchica » 04 Мар 2012, 18:18

Да се начертае образа на квадрат при ротация с център O и отрицателна посока . Ъгълът може да бъде от 0 до 100 градуса.

Знам че е много лесно , но не ми се получава.
mishchica
Нов

Рейтинг: 0

Re: Ротация

Мнениеот amsara » 04 Мар 2012, 20:17

Ми ще се опитам да ти обясня , но то без чертеж е трудна работа.
Ротацията ти е еднаквост, с център О и ъгъл на въртене. За да е лесно избрах ъгъл +90°, значи ще се движим обратно на часовниковата стрелка.Начертай си квадрата ABCD.Избери си точка О, която ти е центърът на ротация.Свържи О с т.А, О с т.В, О с т.С и О с т. D. Получаваш 4 отсечки ОА, ОВ,ОС и OD. Нека това са ти радиусите на 4 окръжности, като на всички центърът им е О.Вече си начертал/а четирите окръжности.Нека ОА ти едното рамо на прав ъгъл, нали ротацията ни е с +90°. Начертай другото рамо, като измериш 90° в посока, обратна на часовниковата. Пресечната точка на това второ рамо с окръжността , на която лежи точка А, ти е А1.Същото правиш после с ОВ.ОВ ти е едното рамо на правия ъгъл, Другото начертаваш като спазиш посоката.Пресечната точка на второто рамо с окръжността, на която лежи В, е В1. Така правиш и с ОС и ОD.Намираш точките С1 и D1. Свързваш четирите точки и новият квадрат е образ на първия прои ротация с център О и ъгъл 90 градуса. Новополученият квадрат е еднакъв на началния.
Дано да е ясно. :)
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Re: Да се начертае образа на квадрат при ротация с център O

Мнениеот mishchica » 05 Мар 2012, 19:00

Mislq che razbrah kakvo imash predvid . Samo che otricatelnata posoka e po chasovnikovata strelka, a ne obratno .. toest cherteja shte mi se poluchi ot drugata strana , no pak po syshtiq nachin ?
mishchica
Нов

Рейтинг: 0

Назад към 8 клас