Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Малко помощ за диаметър

Малко помощ за диаметър

Мнениеот profil-97 » 29 Мар 2012, 20:18

Значи направила съм чертеж тръгнала съм до някъде, ама запецнах, а задачата ми е супер спешна, защото г-жата ми нещо в последно време не обяснява много и намалени часове.
Моля ви помощ за утре са ми.
Задача 1 Хордите СА=6см. и СD=8см в оклъжността k(0;r) са перпендикулярни. Намерете разстоянието от центъра О до CA и CB.
И като си направя чертежа то как трябва да е за да са перпендикулярни имам чувството, че има объркано нещо.

Задача 2 Хордите и CD в окръжността k(0;r) са успоредни, ъгъл AOB=150 и ъгъл COD=90. Намерете ъглите на триъгълник BCD.
Упътване- Разгледайте всички възможни положения на хордите AB и CD онтосно центъра О

Мисля, че трябва да има 2 случая, ако хордите са отвесно или водоравно успоредни или незнам.

Извинявам се, че за втори път моля за помощ тази седмица. Ама геометрията хич не ми се отдава. И сега събота и неделя доста трябва да уча.
Благодаря ви от сърце предварително. Моля ви помощ.
profil-97
Нов

Рейтинг: 0

Re: Малко помощ за диаметър

Мнениеот mary_il_bg » 30 Мар 2012, 05:06

Хордите и CD това нещо не го разбрах и в 1вата трябва да имаш грешка но да предположим, че става въпрос за CB, не за СD; АB трябва да ти бъде диаметър и мисля, че се получава 6^2 + 8^2 = 4r^2 и съответно r = 5, разстоянията са перпендикулярите към CB и AB , значи можеш да ползваш и питагорова и предполагам, че се получават 3 и 4
Аватар
mary_il_bg
Фен на форума

Рейтинг: 5

Назад към 8 клас