Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Линейни Функции

Линейни Функции

Мнениеот ReSp3c7 » 04 Мар 2010, 17:00

Някой може ли да помогне за задача от ози тип и да обясни как се решава : Намерете координатите на пресечните точки на координатните оси за правата : y=x-1
И 2рата :Постройте правата : y=x+1
Може да са лесни но акто незнаеш как да ги решиш са трудни.Помагайте защото утре имам тест точно на това.
Благодаря предварително :) .
ReSp3c7
Нов

Рейтинг: 0

Re: Линейни Функции

Мнениеот R Flavius » 04 Мар 2010, 17:20

За първата задача: Когато имаш уравнение на права и искаш да намериш пресечните и точки с координатните оси, просто заместваш х и у с 0, защото когато правата пресича абсцисната ос (оста х), у=0, а когато правата пресича ординатната ос (оста у), х=0. В твоя пример при у=0, х=1, а при х=0, у=-1. Следователно пресечната точка на твоята права с абсцисната ос има координати (1;0), а пресечната точка с ординатната ос има координати (0;-1). Разсъждаваш по подобен начин за всяка права, на която знаеш уравнението.
За втората задача:
Когато ти е дадено уравнението на права и се иска да построиш графика на правата, то най-лесно е да намериш две произволни точки от правата.... и да прекараш права през тях :) . Най-добре работи с лесни за пресмятане числа. Например с 0. В твоя случай: у=х+1. Ако х=0, то у=1. И ако х=1, у=2. Така получихме две точки от правата - (0;1) и (1;2). Построяваш тези точки и после правата през тях.
Късмет с теста!
R Flavius
Нов

Рейтинг: 2

Мнениеот ReSp3c7 » 04 Мар 2010, 17:29

Много ти благодаря ама аз съм ..... и искам да те питам примерно за 1вата задача ако е
y=-3x+1 как ще се реши .
И 2ро аз по същия начин намерих координатите,НО как да ги построя като "y" е хем 1 хем 2 .Дано да ме разбра.
ReSp3c7
Нов

Мнениеот ReSp3c7 » 04 Мар 2010, 18:02

1вата я разбрах но за 2рата пордулжавам да мисля как ще стане
ReSp3c7
Нов

Мнениеот R Flavius » 04 Мар 2010, 21:11

Просто намираш две точки в Декартовата координатна с-ма и чертаеш правата през тях. Ако примерно имаш точка (3;4), то нанасяш 3 единици по х и 4 единици по у, издигаш перпендикуляр към оста х в точка (3;0) и перпендикуляр към оста у в точка (0;4). Там където се пресичат перпендикулярите се намира точката (3;4). Така и за втората точка..... Няма да е зле от време на време да отваряш и учебника - там е обяснено доста по-добре! :)
R Flavius
Нов

Рейтинг: 2

Назад към 8 клас