Три окръжности с радиуси съответно 2r,3r,3r се допират външно две по две. Намерете радиусът на окръжността , която се допира вътрешно до трите окръжности.
предварително ви благодаря
ева написа:Мисля,че радиусите са:[tex]r_{1 }[/tex]=r,[tex]r_{2 }[/tex]=2r,[tex]r_{3 }[/tex]=3r и окр.са [tex]K_{1 }[/tex]([tex]О_{1 }[/tex];r),[tex]K_{2 }[/tex]([tex]O_{2 }[/tex];2r),[tex]K_{3 }[/tex]([tex]O_{3 }[/tex];3r)
[tex]\triangle[/tex][tex]O_{1 }[/tex][tex]O_{2 }[/tex][tex]O_{3 }[/tex] има страни-3r,4r,5r[tex]\Rightarrow[/tex]той е правоъгълен
Мисля че центърът на допиращата се до тях окр.лежи на [tex]К_{3 }[/tex],така че [tex]О_{1 }[/tex][tex]О_{2 }[/tex][tex]О_{4 }[/tex][tex]О_{3 }[/tex]е правоъгълник.т.е [tex]r_{4 }[/tex]=6r,но не зная как да го докажа.
Чертежът е страшно интересен.Ако съм права,се получава окр.[tex]К_{4 }[/tex]-в която има 2 окр.[tex]К_{3 }[/tex],2 окр.[tex]К_{2 }[/tex]и 4 окр.[tex]К_{1 }[/tex].
Центровете на [tex]К_{2 }[/tex] и [tex]К_{3 }[/tex] са върхове на ромб,центровете на [tex]К_{1 }[/tex] са върхове на правоъгълник,а допирните т.м/у [tex]К_{2 }[/tex] и [tex]К_{4 }[/tex] и [tex]К_{3 }[/tex] и [tex]К_{4 }[/tex] са върхове на квадрат.
Ако греша-поправете ме,ще се радвам да пратите чертеж и да довършите зад.
джина написа:Здравейте , много ще се радвам ,ако някой може да ми помогне за следната задача :
Три окръжности с радиуси 4 cm, 5 cm
и 6 cm са две по две външно допирателни. Периметърът на триъгълника
с върхове центровете на трите окръжности в сантиметри е:
джина написа:Здравейте , много ще се радвам ,ако някой може да ми помогне за следната задача :
Три окръжности с радиуси 4 cm, 5 cm
и 6 cm са две по две външно допирателни. Периметърът на триъгълника
с върхове центровете на трите окръжности в сантиметри е
Регистрирани потребители: Google [Bot]