1. [tex]\sqrt[2]{x} + 3 = 1[/tex]
2. [tex]\sqrt{x^2 - 7} = 3[/tex]
3. [tex]\sqrt{3x + 1} = \sqrt{4(x - 1)}[/tex]
Благодаря предварително! ( :
Гост написа:ammornil, когато дясната страна на ирационалното уравнение е отрицателна, е абсурдно да се повдига на втора степен (даже е грешно).
Гост написа:Защото е много важно да отчиташ неотрицателността при уравненията с 2 радикала. Просто е тъпо да правим, както в много училища са ни учили: да вдигаме на втора степен, докато свят ни се завие, да получим някакви си корени и после просто да заместим в изходното уравнение. Ами не, проверката на решенията в началното уравнение е излишна, след като можем да я извършим чрез условието [tex]g(x) \ge 0[/tex].
Гост написа:Само първото е решение.
Ганке, само ти можеш да кажеш дали моите аргументи относно метода за решаване на [tex]\sqrt{f(x)}=g(x)[/tex] са правилни. Аз съм последна година студент и мисленето ми относно някои неща, показвани ни в училище, доста се е променило и съм на мнение, че поне по отношение на уравнения с повече от един радикал проверката не е най-удачният вариант (аз не обичам да смятам).
Гост написа:За едно ирационално уравнение от вида [tex]\sqrt{f(x)}=g(x)[/tex] има смисъл да се повдига на втора степен само ако [tex]g(x) \ge 0[/tex], иначе е безсмислено. Дори по определение ако [tex]\sqrt{f(x)}=g(x)[/tex], то [tex]g(x) \ge 0[/tex]. Затова, ammornil, когато решаваш уравнение с един радикал, изисквай условието за неотрицателност на дясната ти страна, защото по този начин си спестяваш сума ти излишни и абсурдни неща (както и Ганка каза). Не го приемай като заяждане, по никакъв начин не целя да те обидя, а да ти покажа, че е по-добре първо да огледаш уравнението и след това да тръгваш хамалската да вдигаш на разни степени, за да се освободиш от радикалите.
Гост написа:[tex]\sqrt{x^2-3x-3 -3} =2x[/tex]
[tex]\sqrt{x+3} +\sqrt{22-x} =7[/tex]
[tex]3\sqrt{2x+6} -2\sqrt{x+2} =10+\frac{2x}{\sqrt{2x+6} }[/tex]
Регистрирани потребители: Google [Bot]