Привет,аз съм 9-ти клас.За да не остана на изпит трябва да реша една система.Ако не успея оставам.Моля ви, мъчих се цял ден,но нито аз нито аз мога нито някой друг ми помогна.Вече съм отчаяна Ще ви я дам и ако може някой да ми я реши до довечера ще съм му вечно благодарна! Задачата :
x2+y2-2x=3 2x2+2y2-3y=4
Системата си има и чертичка както си е но не знам как да я сложа,а двойките зад х и у са на степен.Моля ви побързайте трябва да е готова до утре - 20.06.2013 ПОМОЩ
Умножи първото у-е по 2, после извади двете уравнения и ще получиш у-е от 1 степен. Изрази едното неизвестно и го замести в някое от първоначалните уравнения.
Не мога да се справя съкращавам тези които стават еднакви на стойност но с различни знаци и ми остава отгоре 4х ,а отдолу -3у и след равното -6 и 4.Как да събера 4х с -3у.Може ли някой да ми напише решението
На прав път си [tex]4x-3y=-6+4[/tex] [tex]4x-3y=-2[/tex] От тук изразяваш или x, или у. Връщаш се в първото или второто уравнение от системата и заместваш. После чрез получената стойност намираш другото неизвестно